Čapí hnízda jsou tak snadná a tak lákavá

15. 2. 2024
K Babišovu případu řekl soudce, že se žádný trestný čin nestal. To chápu a souhlasil bych. Nestal se. Ale byla to křivárna. Takových případů byly možná desítky. Například se vyhlásilo, že dotaci může dostat jen nezisková organizace. Okamžitě se mi ozval podnikatel: „Já založím spolek a ten požádá o dotaci. A vy budete předsedou spolku, ano?“ – „Ne, nebudu. – „Aha, no tak to musím hledat někoho jiného.“ Anebo jeden z nejznámějších případů z Liberce, který se táhne od roku 2009: Byla předložena žádost o mnohamiliónovou dotaci na projekt „Geotermální energie pro občany“. V kostele sv. Máří Magdaleny v centru Liberce. Neuvěřitelný název, účel i místo. Cílem mělo být zprostředkování možnosti využití tepelných čerpadel. Ale vše bylo formálně v pořádku. dokonce i to, že žádost předložila obecně prospěšná společnost (o.p.s.). V její správní radě však musela být účastníkem nějaká obec. A ta se „libereckým žadatelům“ našla – byla to obec Žleby na Kutnohorsku, tedy ze středních Čech, jejíž představitel se narychlo stal spoluzakladatelem o. p. s. Předsedou správní rady o.p.s. se stal v jiné věci již odsouzený p. Zeronik, skutečný hybatel všech událostí. A šlo o nedávno založenou o.p.s., bez činnosti, bez zaměstnanců, bez webových stránek. Tzv. slupka. Úžasné řešení, proti němuž nemohl mít úředník formální námitky. Dotace 60 mil. Kč byla schválena, avšak neuskutečnila se, neboť se začaly prokazovat podvody. Z jednoho byl obviněn i hejtman Půta, ale za celých XX let se mu nic neprokázalo. Jenom se našla u někoho v počítači tabulka v excelu, kde bylo napsáno, že jistý Nejvyšší má dostat úplatek. Podobných excelových tabulek si můj vnuk umí udělat spoustu, pochopitelně ne o úplatcích.
Takže ano. Nic se nestalo, zapomeňte. Fakt se nic nestalo?
 
Pan Zeronik, bývalý zastupitel za ODS v Liberci chtěl tehdy na výstavbu soukromé vysoké školy meteorologické (to je boží nápad!) z evropských peněz 250 milionů korun. Jeho spolupracovník Milan Hnilica nabídl za „zařízení“ dotace patnáctimilonový úplatek. Ta VŠ měla sídlit v tomtéž kostele! Tomu se říká dotační efektivita.
 
Totiž ten kostel patřil společnosti Iberus, která měla jednočlenné představenstvo – Tomáše Uhríka z Ostravy, který tehdy figuroval ve 212 firmách (!), a jednočlennou dozorčí radu, totiž Jana Koťátka z Prahy, který figuroval v 95 firmách. Ale namítnout nic nemůžete, když jsou tak děsně aktivní a produktivní, tak co, že ano? Když se začala věc vyšetřovat, stal se jediným majitelem společnosti jakýsi Oleksandr Leutskyi z obce Chýně za Prahou. Dobře uklizeno! A náhodou tato firma pořádala o dotaci rovněž 60 mil. Kč na výstavbu luxusního hotelu právě v prostorách kostela. Takže už tři pokusy dostat velké peníze na jeden objekt. Doteď asi mají někteří tehdejší liberečtí politici a podnikatelé hýždě stažené, neboť si nejsou jistí, jestli je už všechno promlčené. Asi je.
Když to shrneme: trestný čin se nestal ani s Čapím hnízdem a možná ani s kostelem sv. Máří Magdaleny. Bude ještě pokračování?

Oldřich Čepelka

Štítky
Osobnosti: Oldřich Čepelka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme