Vulgarita a agresivita ohrožením demokracie a svobody

21. 11. 2023

Vulgarita a agresivita se stala nejen v poslední době nedílnou součástí každého projevu opozičních politiků. Své často bezobsažné a plytké projevy, které nepřinášejí žádná řešení stávajících problémů, a kterým posluchači alespoň průměrného intelektu vůbec nerozumí, prokládají různými expresivními výrazy a plochými vulgárními klišé, která by nikdy v konstruktivní diskuzi a politice neměly nacházet své místo. A se spisovným vyjadřováním už nemají jejich výstupy nic společného. Pod kuratelou svých lídrů, kteří v tomto vyjadřování dominují, si připadají zřejmě silnější a důležitější. Svými projevy však cíleně rozdělují společnost – na civilizovanou a méně civilizovanou, na voliče s alespoň průměrným intelektem a voliče nepříliš vzdělané.

Vulgarita a agresivita v politickém diskurzu ohrožují demokracii a narušují kvalitu jakékoliv politické debaty. Diskuze mezi politickými stranami by ze své podstaty měla být založena na argumentech, faktech a respektu. Vulgární projevy a osobní útoky zpochybňují důležitost politické kultury a odvádějí pozornost od podstatných otázek, které by v tomto státě měly být řešeny. A zde Vás mohu ubezpečit, že je tato vláda řeší ve všech oblastech našeho života, pokud nezúžíte svůj pohled na tato řešení na „nárokové“ dotace všeho možného a dostupného.

Pokud požádáte jakéhokoliv voliče opozičních stran o názor na současnou situaci ve společnosti, vytáhne ze svého slovníčku slova zrada, podraz, sprostá megalež, ožebračování, zrádcovský pakt, novodobá totalita, polistopadový kartel, bordel, nemravný návrh, … a tento seznam by mohl být mnohonásobně delší. Po dotazu „proč?“ nebo „máte nějaké řešení?…“ odpoví v nejlepším případě, že to je jejich názor, na který mají právo …většinou však dále mlčí, neboť o jakémkoli řešení nemají ponětí.

Je mi upřímně líto všech, kteří s uspokojením naslouchají těmto vulgárním, prázdným a bezobsažným výkřikům a také těch, kteří jim jsou vystaveni nejen v politickém diskurzu, ale i v běžném žití.

Všichni bychom měli společně pracovat na vytváření prostoru pro civilizovanou a konstruktivní politickou debatu, která nám umožní řešit ty skutečné aktuální výzvy a problémy, kterým nyní čelíme. Tím budeme posilovat i ty reálné demokratické hodnoty.

Mgr. et Mgr. Jiří Vondráček, člen TOP 09 Jablonec nad Nisou

Štítky
Osobnosti: Jiří Vondráček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme