Předražené záchody aneb řídit město aspoň jako stánek s občerstvením

8. 6. 2023

12,3 milionů za stánek u Prutu, 2 miliony ročně za provoz toalet. Dvě částky, které město Jablonec nad Nisou utrácí dle oficiálních vyjádření na jablonecké přehradě. A řadě lidem nad tím zůstává rozum stát!

Nejdřív krátce k nákladům na stánek u Prutu. Jde o částku, která vzešla z výběrového řízení vyhlášeného městem a věřím, že je zde vše čisté. Problém je spíš v tom, že město na rozdíl od soukromého investora neumí náklady zoptimalizovat a je tak odkázané cenou na aktuální vytížení stavebních firem a cenu nového materiálu na trhu. Město není tak flexibilní, aby flexibilně hledalo alternativní materiály, nebo dokonce stavbu zlevnilo použitými materiály. Zatímco soukromý investor si například odkoupí konstrukci staré stavební buňky, kterou obnoví a nově opláští a přirozeně tak přispěje k znovuvyužití materiálu (ekologové tomu s nadšením říkají koncepce RE-USE), město využívá jen nové materiály, a tím vytváří budoucí ekologickou zátěž bez toho, aby současnou zpracovalo.

V reálu by soukromý investor funkčně srovnatelnou stavbu dokázal postavit za desetinovou cenu a ještě by na to získal při dlouhodobé smlouvě výrazný příspěvek od svých dodavatelů (pivovar, dodavatel nealko nápojů...). Kdyby město vysoutěžilo samotný pozemek pro stánek na 10 let a popsalo přesné požadavky na stavbu vč. požadavků estetických, nemuselo za podobný výsledek utratit ani korunu.

Předražené toalety s nesmyslnou otevírací dobou

Novinkou letošní sezóny na jablonecké přehradě je požadavek města, aby na provoz toalet ve větší míře přispívali stánkaři. Principiálně jistě správný nápad. Zarážející jsou ovšem ceny, kterými město argumentuje. Provoz toalet prý vyjde městskou kasu na 2 miliony Kč a po stánkařích požaduje 40 %, tedy celkem 800 tisíc za sezonu. Stánkaři se zcela pochopitelně vzbouřili, protože pronájem mobilních toalet i s veškerým servisem a údržbou by je vyšel téměř na polovinu oproti požadavku města. Kvalitativně by to přitom při současném stavu toalet na přehradě nebyl téměř žádný rozdíl. Náměstek Roubíček to vyřešil jednoduše: nezaplatíte nám naše předražené toalety? Tak dostanete výpověď z nájmu městského pozemku!

Chybou je opět to, že město je velmi neefektivní hospodář. Správu a údržbu toalet zadává Technickým službám Jablonec. Provoz přitom probíhá podle dlouhodobého plánu, nikoli podle aktuálních potřeb. Už na podzim je tak dané, kdy se které toalety mají zprovozňovat a případné urychlení otevření vždy prochází mnohadenním procesem. A tak se nám pravidelně na jaře stává, že za pěkného počasí je přehrada obsypaná korzujícími lidmi, kteří si nemají kam odskočit. Nejbizarnější situace pak nastává vždy o víkendu kolem Čarodějnic. Na druhou stranu pak město platí provoz toalet se stálou službou i v týdnu, který skoro celý proprší a kolem přehrady nikdo nechodí. Stejně tak otevírací doba je často nastavená nesmyslně. Ve výběrovém řízení na stánek u Prutu je například otevírací doba toalet mimo hlavní sezonu stanovená do 17 hodin, což je čas, kdy reálně ve všední dny přehrada teprve ožívá.

 Když je plná přehrada

Když je plná přehrada 

Instrukce k provozu stánku

Instrukce k provozu stánku


Jak z toho?

Opět bych zde navrhl osvědčený model – svěřit provoz a údržbu toalet přilehlým stánkařům. Ti totiž moc dobře vědí, že aby se k nim lidé rádi vraceli musí toalety udržovat v co nejlepším stavu po celý den, nejen při plánovaných obhlídkách TSJ. Když jsem působil na již bývalých Slunečních lázních, tak jsme měli nejstarší toalety na přehradě a město do nich už nechtělo investovat. Protože ale jako jediné byly ve správě stánku, chodili za námi pravidelně lidé děkovat, že to jsou nejčistší toalety na přehradě.

Zároveň stánkaři na rozdíl od úřednického aparátu denně sledují vývoj počasí a už kvůli svému byznysu jsou zvyklí odhadovat návštěvnost přehrady. Již zmíněný náměstek Roubíček obhajuje správu od TSJ tím, aby byly toalety otevřené i mimo otevírací dobu stánků. Realita je však taková, že stánkaři mají otevřeno více, a hlavně v ty časy, kdy je to skutečně potřeba.

Z vedení Jablonce posloucháme neustále stesky, že na něco nejsou peníze. Vedle toho ale město utrácí za něco, co může přenechat soukromému sektoru.

Investujme radši do věcí, které mají smysl!

Petr Mikula, člen KV TOP 09 Liberec

Štítky
Osobnosti: Petr Mikula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme