22. 5. 2012

Jste připojeni k nejdražšímu centrálnímu zásobování tepla (dále jen CZT) v ČR? Spokojíte se s tvrzením, že levněji to nejde, jinak jablonečtí v tuhé horské zimě umrznou či budou platit za teplo ještě více?

Před mnoha lety, za sedmero kopci a potůčky Jizerských hor se představitelé města u řeky Nisy rozhodli prodat CZT cizímu čaroději s těmi nejlepšími úmysly a představou, že mezinárodní firma čarující s obrovskými prostředky nám dokáže zajistit komfort za přiměřené ceny. Bohužel nikdo v té době nevěděl, že pod bičem krize a výhodných privatizací většina velkoodběratelů CZT zkrachují, původní zdroje CZT budou předimenzované a zastaralé rozvody CZT s tak obrovskými tepelnými ztrátami.

Během let čaroděj městu nasadil růžové brýle a CZT proměnil v oslíčka otřes se. Městu i čaroději vesele v kase cinkaly miliony zlaťáků a vše se zdálo být tak skvělé. Město prostřednictvím svých zástupců na řízení oslíka odmávalo vše, jen aby se zlaťáky sypaly a cinkaly. I zapomněli všichni na to, co bude za 5 či 10 let, jestli on ten oslík třeba nechcípne. A přišla doba, kdy občané už nechtěli oslíka více krmit a sundali městu růžové brýle. A opravdu, oslík již nebyl tak svěží jako před lety, a bylo již pozdě oslíka omladit. Město je dnes ve složité situaci, kdy již technicky není možné, aby
se cena tepla vrátila na konkurence schopnou, přijatelnou hladinu a nad hlavou mu visí meč arbitráže při porušení smluv s vychytralým čarodějem.

V dnešní době se nabízí několik základních variant řešení - odkoupení CZT zpět městem, nebo cílené rozdělení CZT spojené s přestavbou stávajícím čarodějem.

Kde však na odkoupení CZT má město vzít zlaťáky, když už je projedlo, a pak také co s tím šrotem?, ve výkupu železa by za něj mnoho nedostalo…

Varianta rozčlenění CZT na menší soustavy s minimalizací ztrát a výstavbou menších lokálních zdrojů je lákavá, ale opět jsme u toho - Kdo to zaplatí?…ani nejšikovnější čaroděj to nedokáže mávnutím kouzelného proutku a musel by šáhnout pro zlaťáky hluboko do truhly s pokladem.

A jsme u běžného občana, který nechce být zase oškubán jako slepice pro nedělní polévku. Z něj se dnes stal Chytrý Honza, který není vázán komplikovanými smlouvami jako město. Tento Honza, čarodějem považovaný za hloupého, je dnes schopen společně s ostatními zajistit si teplo za méně než polovinu ceny oproti CZT včetně amortizace tepelného zdroje.

V jednoduchosti je krása a tak občané dnes sami mohou tuto vleklou agónii vyřešit. Pokud totiž nebude CZT nikdo potřebovat, není zapotřebí ji městem kupovat, ani ji přestavovat. Inu, řešení hodné pohádky a všechno zlé se v dobré obrátí.

Avšak pozor, chytří Honzové buďte ve střehu! Město na břehu řeky Nisy se rozhodlo, že je zapotřebí státi se městem královským, ve kterém je nutno občana svázat tak, aby všichni chytří Honzové mohli jen remcat u piva, když jim po zaplacení tepla na nějaké zbude. Takže všichni chytří Honzové, pospěšte, dokud to jde, přiložte ruku k dílu a pomozte nám z TOP 09 vyřešit neřešitelné.

Pokud se Vám pohádka líbila, vězte, že další pohádkou bude konkrétní příběh jednoho z chytrých Honzů a také příběh o tom, jak probíhá srdnatý, ale zřejmě zbytečný boj našich zastupitelů za TOP 09 s cizím čarodějem.

Petr Pošmourný

Člen KV TOP09 Liberecký kraj