Jablonec je pro začínající podnikatele nejlepší v kraji, tvrdí průzkum

Komentář jabloneckého radního za TOP 09 Petra Loudy

21. 11. 2012

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Datank je nejlepším městem pro podnikání v Libereckém kraji Jablonec nad Nisou. Byznysmeni ocenili zejména vstřícnost a ochotu úředníků na magistrátu, rychlost vyřizování agendy nebo rozšířené úřední hodiny radnice. Primátor Petr Beitl z ODS si myslí, že ocenění si město vysloužilo třeba i za to, že v městských prostorách nabízí podnikatelům patnáctiprocentní slevu na nájem a že se nezvyšuje daň z nemovitosti.

"Vstříc se snažíme vycházet i výrobcům bižuterie, pro ně jsme například uzavřeli partnerství s Čínou," uvádí.

Města a podnikání

Celkové pořadí v Libereckém kraji:

  1. Jablonec nad Nisou
  2. Frýdlant
  3. Turnov
  4. Tanvald
  5. Železný Brod
  6. Nový Bor
  7. Semily
  8. Česká Lípa
  9. Liberec
  10. Jilemnice

Jablonec totiž málem přišel o svůj podtitul "město bižuterie". Kvůli ekonomické krizi zkrachoval před třemi lety bižuterní gigant Jablonex, pro výrobce korálků a skla nastal útlum. Teď je ale situace lepší.

"Z Jablonexu se lidé rozptýlili do soukromých firem, objevily se i nové. I když je tu silná konkurence z Číny, zákazníci stále častěji požadují tradiční český výrobek," říká tajemnice Svazu výrobců skla a bižuterie Irena Bulířová.

Podle ní k tomu město hodně dopomáhá. "Na svých akcích nám vytváří místa pro naši prezentaci a bere nás jako důležitého partnera, což je pro nás neocenitelné," dodává.

Stav na jabloneckém bižuterním poli je prý stabilizovaný. "Firmy se ale musí strašně snažit, jezdit na výstavy u nás i po světě, dělat marketing, dávat najevo, že tenhle průmysl na Jablonecku neumřel," uzavírá Bulířová.

I když se město dle průzkumu tváří jako podnikatelský ráj v kraji, nic není až tak růžové.

"Byrokracie pro podnikatele je stále zatuchlejší, ale to není problém magistrátu, ale vlády. Ten vítr vane z Prahy," domnívá se jablonecký radní Petr Louda z TOP 09. "Namísto toho, aby se podporovali malí a střední podnikatelé, výroba, vytvářejí se předimenzované požadavky, které podnikatele spíše odrazují."

Jako příklad uvádí to, že distributoři pohonných hmot musí složit 20 milionovou kauci, aby mohli začít podnikat.

"V té branži podvádí asi jen procento lidí, a to stát dle kontroly musí vědět, o koho se jedná. Touhle podmínkou ten sektor zlikvidují. Kdo to může složit, ti co si nakradli nebo nadnárodní monopoly," doplňuje Louda.

Na druhém místě za Jabloncem skončil v průzkumu Frýdlant, třetí je Turnov. Za největší nárůst ekonomických subjektů získal ocenění Tanvald, za hospodaření Železný Brod a za nejotevřenější městský úřad Liberec.

Martin Trdla

Mladá fronta DNES, 9. 11. 2012, rubrika: Kraj Liberecký

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme