TOP 09 na Českolipsku zahájila předvolební kampaň

Setkání první pětky kandidátky s občany

23. 4. 2010
Několik desítek českolipanů dorazilo na čtvrteční setkání s první pětkou kandidátů TOP 09 v Libereckém kraji pro květnové parlamentní volby. Akce odstartovala předvolební kampaň strany na Českolipsku.

Po představení jednotlivých kandidátů došlo na otázky občanů. Publikum zajímal recept TOP 09 na zlepšení právního prostředí v České republice. Došlo i na rozpočtové určení daní, jehož současná zákonná podoba zvýhodňuje čtyři největší města republiky, na úkor středních a malých obcí, v nichž žije 80% obyvatel našeho státu. Jak uvedl lídr kandidátky a starosta Železného Brodu Václav Horáček, návrh TOP 09 by měl přinést městu velikosti České Lípy až o 1.700,-- Kč na jednoho obyvatele více, oproti současnému stavu. Navýšené prostředky v rozpočtu měst by mohly být použity třeba při žádostech o dotace na odkládané opravy a investice, jejichž podmínkou je finanční spoluúčast žadatele. Některá města tak v tuto chvíli nemohou kvůli nedostatku peněz o dotace žádat.

Stranou nezůstala ani regionální témata, zejména pak otázka sloučení sklářských škol v Novém Boru a Kamenickém Šenově. Se zrušením kamenickošenovské školy Václav Horáček nesouhlasí. Ve prospěch zařízení hovoří dle lídra kandidátky vyšší obsazenost i zájem uchazečů o studium. Důležitá je i skutečnost, že se jedná o nejstarší školu svého druhu v Evropě, známou po celém světě. „Kde budou studovat děti z nedávného babyboomu, až dorostou, když zrušíme všechny školy, které v tuto chvíli nesplňují ekonomické představy kraje?," položil řečnickou otázku starosta obce Okrouhlá Jiří Vosecký.

Na závěr představil předseda regionální organizace Tomáš Hudec témata a cíle pro podzimní komunální volby. Prioritou strany je naprosto transparentní proces veřejných zakázek. Informace o veřejných zakázkách, včetně veškeré dokumentace, budou dostupné v elektronické podobě a zveřejněny na Internetu, a to od fáze přípravy až po konečnou realizaci. Podstatnou součástí řízení by mělo být zapojení občanů a odborné veřejnosti. Mezi dalšími plány figuruje zlepšení komunikace radnice s občany a dosahování vyrovnaných rozpočtů města.

Tomáš Hudec, předseda RO TOP 09 Česká Lípa
Jiří Kočandrle, předseda MV TOP 09 Česká Lípa
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme