Vzpomínka na Jana Palacha

16. 1. 2020
16. ledna to bude přesně 51 let od chvíle, kdy se na Václavském náměstí v Praze upálil student Filozofické fakulty Karlovy univerzity Jan Palach.
 
Tento drastický a radikální čin měl jediný cíl, probudit českou a slovenskou společnost z apatie, do které upadla po okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy v srpnu 1968.
 
Jan Palach těžkým zraněním o několik dní později podlehl. Nicméně jeho čin vyvolal bouřlivou odezvu napříč Československem.
 
Z Palachova pohřbu se stala manifestace proti nastupující normalizaci, v čele pohřebního průvodu sledovaného StB, kráčeli představitelé Karlovy univerzity. Rakev s pozůstatky mrtvého studenta byla uložena na Olšanské hřbitovy v Praze.
 
Nastupující normalizační režim se Palachova odkazu a odezvy jeho činu bál. Hrob byl proto sledován agenty StB, kteří si zapisovali každého, kdo k hrobu přišel. Nakonec bylo v roce 1973 rozhodnuto o tom, že Palachovy ostatky budou tajně převezeny a pohřbeny v jeho rodných Všetatech.
 
Nicméně ani tato snaha nepřinesla kladný výsledek. Naopak, o 20 let později se výročí Palachova upálení a takzvaný Palachův týden proběhla řada protirežimních demonstrací, které sice Veřejná bezpečnost potlačila, ale právě lednové demonstrace byly začátkem roku, který přinesl pád komunismu.

Vojtěch Miler, člen TOP 09 Liberec

Štítky
Osobnosti: Vojtěch Miler
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme