13. 9. 2021
Téma, které nás zajímá všechny a všech se nás dotýká. Chápeme vůbec, co se děje? Tušíme, jak to vzniklo a kam to spěje? Myslím, že ne a trocha osvěty všem pomůže.
Nejdříve snad trochu statistiky.
 
Dluh ČR - 41 % HDP 
Dluh Itálie – 160 % HDP
Dluh Řecka – 200 % HDP
Dluh Eurozóny - cca 100 % HDP
Dluh všech států světa - cca 105 % HDP
 
Celkový světový dluh (státy, občané, firmy) stoupl jen za minulý rok o 35 % na rekordních 281 biliónů dolarů, což je v poměru k HDP 355 %. Domnívám se, že to splatit nelze. Oddalování nevyhnutelného dostává centrální banky pod tlak na nakupování aktiv, které těžko kdy půjde proměnit zpět na peníze. Tištění peněz, se stalo standardním nástrojem pro udržení naší nadměrné spotřeby a zde vzniká INFLACE. Již před dlouhými roky řada expertů varovala, že chování vlád a centrálních bank povede právě k tomuto výsledku. Zdražuje vše, co představuje nějakou hodnotu, čímž se snižuje hodnota peněz. Nejde o zdražování věcí, ale znehodnocování peněz. Pravděpodobně nás čeká období záporných úroků a poměrně vysoké inflace, což je kombinace, která střadatele připraví o peníze a v podstatě vysaje z trhu to, co si lidé uložili na horší časy. 
 
Příkladem může být Řecko, které se podařilo zachránit za cenu oslabení všech zemí Eurozóny. Výsledkem je zchudnutí obyvatel a jeho náklonnost k výprodejům státního i soukromého vlastnictví. Řecko je typickým příkladem toho, že dluh nepřinese nic dobrého. Pokud se dluh použije jenom na běžný provoz státu, stává se spirálou do krachu. Budiž nám to velkou výstrahou! Dluh je vždy zlo, pokud se neinvestuje do rozvoje a do jasné splátkové vize, která musí být do puntíku dodržována. Proto to, co přináší současná vláda je právě onou cestou, po které jít nesmíme!

Zdeněk Chmelík, liberecký zastupitel a kandidát č. 2 na kandidátce SPOLU do sněmovních voleb

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme