Václav Horáček nevzdává boj o plnohodnotný krajský soud v Liberci

14. 2. 2014
Václav Horáček, který v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky zastupuje Liberecký kraj, nevzdává boj za plnohodnotný krajský soud sídlící v Liberci. V této věci se během čtvrtečních interpelací obrátil na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Ta přislíbila nejen zabývat se celou problematikou, ale také se do Liberce osobně vypravit.
 
"Liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí n. Labem je na převzetí role plnohodnotného Krajského soudu připravena dokonale. Již nyní vyřizuje veškeré soudní agendy, ke kterým je příslušný krajský soud určen a i budova justičního paláce plně vyhovuje," uvedl svou interpelaci Horáček.
 
V Liberci je dlouhodobá konstantní judikatura, soud pracuje velmi kvalitně a není žádný důvod, aby zde krajský soud nebyl. "Zřízení plnohodnotného krajského soudu v Liberci je tak víceméně záležitostí administrativní, která nebude zatěžovat veřejné rozpočty, potažmo ani státní rozpočet České republiky žádnými novými výdaji a přesto může výrazně usnadnit život občanů v Libereckém kraji. Pracoviště pobočky v současné době disponuje prostory i vybavením, v nichž lze zahájit provoz samostatného krajského soudu," uzavřel svou interpelaci Horáček.
 
Ministryně spravedlnosti během osobní odpovědi na interpelaci v Poslanecké sněmovně slíbila podnětem se zabývat. "Do Liberce se určitě podívám, protože mě přesvědčuje o té odlišné situaci, kterou se Liberec odlišuje od kraje Vysočina nebo Zlínského kraje. Takže neříkám za resort spravedlnosti teď ne, i když po tom seznámení se s dokumentací jsem původně chtěla jenom navázat na odmítavé stanovisko, ale myslím si, že musím vidět na místě samém a na základě pečlivější ekonomické analýzy, co by to znamenalo, kdybychom takový pilotní projekt nastartovali. Berte to, prosím, jako že Válková ještě neví," řekla ministryně Válková.
 
Václav Horáček za plnohodnotný krajský soud v Liberci bojuje již od roku 2011. Tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se nicméně problematikou zásadně ani nezabýval a myšlenku odmítl na samém počátku z obavy, aby podobné nároky nevznesly také další kraje, které dosud nemají plnohodnotný krajský soud. To by totiž výrazně zatížilo státní rozpočet. V Liberci je ale zcela jiná situace než v jiných regionech – místní soud je totiž k převzetí role plnohodnotného krajského soudu připraven, jednalo by se jen o administrativní úkon bez vlivu na státní rozpočet.
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme