V Semilech se navždy rozloučí se svým srpem a kladivem

19. 2. 2015

Z fasády domu na náměstí v Semilech po letech zmizí kontroverzní mozaika s komunistickými symboly – srpem, kladivem a rudou hvězdou.
O jejím odstranění rozhodla bez veřejné diskuse městská rada. Rozhodnutí bylo jednomyslné. „Mozaika by měla zmizet, jakmile bude lepší počasí a bude možné udělat normální štukovou omítku. Bude to zřejmě v březnu a zajistit by to měly technické služby,“ řekla novinářům starostka Věra Blažková (ANO 2011). Sama nemá na dobu totality právě dobré vzpomínky a na podobný symbol komunismu už se nechce dál dívat.
Kontroverzní mozaika zdobí průčelí jednoho z domů na hlavním náměstí od 70. let. Ještě před pár lety však byla zakryta billboardem. Když firma přestala platit, byla reklama odstraněna a několik let se pak diskutovalo, co s mozaikou. Několikrát o jejím osudu hlasovalo městské zastupitelstvo, na odstranění se však neshodlo. Mozaikou se před třemi lety zabývala i policie, případ ale odložila, protože podle policistů není mozaika propagací komunismu.
Mozaika tak zůstala dál na místě doplněna jen citátem George Santayana: „Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat.“ 

Pryč s mozaikou 

„Ten nápis ale za stříbrným smrkem prakticky není vidět,“ uvedla starostka, která nevidí důvod, proč by měla mozaika na fasádě jednoho z domů na hlavním náměstí zůstat. „Pryč s tím, mám se na to dívatausmívatse celý život, to rozhodně ne,“ dodala Blažková. „Připadá mi hloupé vyřešit minulost tím, že na ni zapomenu,“ řekl k rozhodnutí radních bývalý semilský starosta, dnes opoziční zastupitel Jan Farský (Volba pro Semily), který je autorem nápadu s citátem. I když to není stěžejní semilská otázka, je podle něj škoda, že se o osudu mozaiky znovu nedebatovalo a že rada rozhodla ve vší tichosti.
„Myslím, že třeba gigantické hodiny, jejichž pozadí by tvořila právě mozaika, a které by šly pozadu, by byly skvělým řešením celého problému,“ poznamenal Farský. Podle současné starostky už se ale kolem mozaiky diskutovalo dost.

Redakce

Jičínský deník, 19. 2. 2015

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme