"Úřednický" soumrak vzdělanosti

7. 4. 2021

Komu není vzdělanost českého národa lhostejná – a zdůrazňuji, prosím, vzdělanost, ne samotný proces vzdělávání, tak jistě zaregistroval iniciativu vybraných žáků středních škol (zde ctím literu zákona – na všech SŠ samozřejmě máme žáky a učitele, ne studenty a profesory), kteří požadují po panu Babišovi prosazení institutu úřednické maturity a též pochybnosti pana Babiše o samotné podstatě a přínosu středoškolského vzdělání. Jak jsem již zmínil v jiném článku, měli bychom se naopak chopit příležitostí, které nám tato nelehká doba otevírá. Jednou z nich byl i dostatek času, který prověřil schopnosti samostudia a tvořivosti u každého žáka a schopnost rezistence vůči problémům, které v mém životě občas přichází a je především na mě samotném, jak je překonám.

Je neoddiskutovatelné, že úlevy by měli mít studenti, kteří prokazatelně pomáhali v boji proti Covidu a studenti, kde významnou částí jejich maturity jsou praktické zkoušky. Ale proč Ti ostatní? I mnozí ředitelé gymnázií se domnívají, že maturita může proběhnout ve své původní zákonné podobě. Tak tomu samozřejmě nebude, protože zřetelné úlevy stávající maturanti již mají. Odbornost a význam maturitní zkoušky je jednoznačně v rozporu s návrhem úřednické maturity.

Jsem upřímně přesvědčen, že drtivá většina stávajících maturantů opovrhuje návrhy pana Babiše a jeho přístupem souvisejícím se samotnou podstatou populismu. Populista vzdělance nepotřebuje a je mu spíše přítěží, protože o životě kolem sebe kriticky přemýšlí a rozhoduje se především podle svého vlastního svědomí. Upřímně věřím, že naše mladá generace taková skutečně je.

Jiří Vondráček, člen TOP 09 Jablonec nad Nisou

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme