Unikátní přírodní areál Srnčí důl se dočká úklidu

19. 6. 2012

Městu Jablonec nad Nisou, ale i občanům není lhostejný stav unikátního přírodního sportovního areálu Srnčí důl a postupně začnou se základní údržbou.

Na přelomu roku město Jablonec nad Nisou pomyslně rozdělil jeden z bodů nového územního plánu. Tímto bodem je vedení nové silnice okrajem unikátního přírodního sportoviště Srnčí důl. Toto unikátní přírodní sportoviště vzniklo v 80. letech minulého století a to zejména přispěním tisíců brigádnických hodin tehdejších sportovců a členů TJ Liaz.

„Celé sportoviště má rozlohu více než 8 hektarů. Již z této rozlohy je patrná finanční náročnost údržby areálu, o technickém zázemí a rozvoji nemluvě. I z těchto důvodů TJ Liaz souhlasila s budoucím převodem větší části areálu na město Jablonec nad Nisou, které bude moci areál výhledově lépe spravovat a rozvíjet," informoval Ing. Milan Matura, jednatel společnosti Sport Jablonec s. r. o., která je v Jablonci nad Nisou zodpovědná za správu městských sportovišť.

„Před realizací převodu pozemků mohlo být ale za strany města vyčleněno pouze minimum prostředků, a proto jsme se rozhodli oslovit i naše spoluobčany a občanská sdružení, která se ochranou tohoto areálu prezentují, zejména při projednávání nového územního plánu. Aktivně k žádosti o pomoc přistoupila jablonecká organizace TOP 09, společně s občanskými sdruženími Žižkův vrch, Srnčí důl a sportovní oddíl baseballu, který ještě do nedávna v areálu trénoval," uvedl dále Ing. Milan Matura.

„S pomocí v areálu Srnčí důl jsme neváhali a okamžitě jsme našemu městu nabídli pomocnou ruku," vyjádřil se k situaci předseda regionálního výboru TOP 09 a kandidát TOP 09 pro krajské volby Petr Pošmourný. „ Na jaře byli naši zastupitelé města vtaženi s dobrými úmysly do nepříjemných mediálních výstupů, že se v Jablonci lže a manipuluje s údaji. Bylo velmi smutné sledovat vyjádření ekologa, který se v lesoparku, jehož funkcí je sloužit veřejnosti k volnočasovým aktivitám, rozplývá nad bujením náletové vegetace, skrze kterou není možno se v areálu ani pohybovat. Areál je dnes v podstatě v pralesním stavu, bez dopravní dostupnosti a naopak rozumnou komunikaci s parkovištěm potřebuje. Sám jsem byl stavem sportovišť a celé lesní části areálu velmi znepokojen," sdělil Petr Pošmourný.

Všichni, jimž není lhostejné okolí města, jsou zváni na brigádu v Srnčím dole, která se pod záštitou TOP 09 uskuteční 30. června od 9.00 hodin. Účast na brigádě přislíbil i ministr práce a sociálních věcí Ing. Jaromír Drábek.

GPS souřadnice: 50°42'54.784"N, 15°9'29.819"E

Více o akci zde: https://my.top09.cz/nase-akce/detail/570