TURNOVŠTÍ STŘEDOŠKOLÁCI VOLÍ TOP 09 ANEB PŘEDČASNÉ PARLAMENTNÍ VOLBY 2013

16. 10. 2013

Studenti turnovských středních škol odvolili v anonymní anketě Parlamentu mládeže města Turnova a výsledek je více než zajímavý. Do Poslanecké sněmovny by se dostalo jen sedm stran. Ale ČSSD, KSČM ani ODS to nejsou!Z 914 dotázaných studentů by stranu Karla Schwarzenberga volilo 152. Velký podíl na této výhře mělo turnovské gymnázium, které tvořilo necelou polovinu hlasů pro tuto stranu. TOPce dýchá na záda Česká pirátská strana, které zbývaly tři hlasy, aby se dostala do čela tabulky. Hnutí s obrovskou mediální kampaní ANO 2011 se 129 hlasy si vysloužilo 3. místo. Velkým překvapením je podpora Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury, kterému náleží čtvrté místo, a to především díky podpoře obchodní akademie, kde pro něj hlasovalo 50 studentů. Do poslanecké sněmovny by turnovští studenti poslali ještě Stranu zelených, Dělnickou stranu sociální spravedlnosti a Stranu svobodných občanů.

Výsledky studentských voleb v Turnově:
TOP 09 18 %, Česká pirátská strana 17,8 %, Ano 2011 15 %, Úsvit 10 %, Strana svobodných občanů 7 %, DSSS 6 %, Strana zelených 5 %, ČSSD 4,5 %, ODS 4 %, KSČM 3 %. Další strany mají pod dvě procenta hlasů, nejvíce volební blok Hlavu vzhůru s rovnými 2 %.

Z výsledků ankety také vyplynulo, že politika se studentům moc nezamlouvá a s politickou scénou v naší republice je spokojeno jen 16 z nich. Na druhé straně je vcelku pozitivním zjištěním, že o politiku se zajímá 290 studentů, což je v přepočtu 32 %!

Změnu by sice chtěli, ale asi za ni nepovažují Politické hnutí Změna, které volil pouze jeden student. Celkem 588 studentek a 326 studentů ve věkovém horizontu od 15 do 23 let by na stejné procentuální příčce nechalo KDU – ČSL společně se Suverenitou – stranou zdravého rozumu, ale do Poslanecké sněmovny by je nepustili.

Zajímavá je neshoda škol:
Na gymnáziu by jednoznačně vyhrála TOP 09 (33 %) a po ní velká mezera následovaná Českou pirátskou stranou (18 %). Zato obchodní akademie by jako svého favorita zvolila na gymnáziu druhou obsazenou Českou pirátskou stranu (16 %) s Hnutím Andreje Babiše (14 %) za zády. Obdobně by tomu bylo i na střední uměleckoprůmyslové škole, u které by první místo získala Česká pirátská strana (27 %) následovaná TOP 09 a hnutím ANO 2011 s 16procenty. A střední zdravotnická škola má jako svého favorita vítěznou TOP 09 (21 %) a hnutí Andreje Babiše s nevelkým rozdílem 19 % procent.

Politici by se asi radovali, kdyby byla volební účast v samotných parlamentních volbách tak vysoká, jako u studentů. Rekordních 92,3 % středoškoláků vyplnilo svůj volební lístek.

Jak to tak bývá, volby nanečisto jsou přeci jen poněkud neformálnější, a tak se středoškolští voliči postarali o zábavu zpracovatelům ankety, kteří si mohli přečíst perličky typu 99letého staříka, 69leté důchodkyně a podobné věkové odchylky. Někdo si zjevně nebyl jist svým pohlavím, a tak pro jistotu zakroužkoval obě varianty. Vznikaly i nové politické strany, například Anarchie a nechyběly i výstřelky proti Zemanovcům. Dva hokejoví vášnivci doplnili devatenáctou stranu s jednoduchým názvem Hokej. Ale takovýchto výstřelků nebylo mnoho a bylo vidět, že studenti berou volby odpovědně a není jim lhostejné, co se u nás děje, o čemž vypovídá nespokojenost s politikou v ČR, o níž je přesvědčeno 78 % studentů.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem zúčastněným školám za vstřícnost a především všem voličům, kteří vyjádřili svůj názor. Vy, kterým již bylo osmnáct, jděte ke skutečným volbám, máte dobrý nácvik.

Tadeáš Matěcha, Parlament mládeže města Turnova, tadeasmatecha@gmail.com