TOP 09, ODS, STAN a KDU-ČSL se zavázaly dodržovat pět pojistek právního státu

6. 11. 2019
Včera podepsali čtyři 1. místopředsedové TOP 09, STAN, ODS a KDU-ČSL dohodu o společném prosazování pěti „pojistek právního a bezpečného státu“. Sláva, konečně snad začátek budoucí předvolební i povolební spolupráce.
 
Ve stejný den oznámila iniciativa Milion chvilek pro demokracii, která pořádá 16. listopadu na Letné v Praze velkou demonstraci, že vyzve demokratickou opozici (to jest tyto čtyři strany plus Piráty), aby se spojily, neboť jinak nemohou porazit Babišovo ANO. Větší nakopnutí, aby se to stalo, už snad tyto strany ani nemohly dostat. Jejich příznivci by nyní měli stranické lídry dotlačit k tomu, aby to udělali, opravdově a nastálo.
 
Milion chvilek připomněl důležitou skutečnost, že pro zisk jednoho mandátu (jednoho poslance) potřebovalo ANO 19 tisíc hlasů, kdežto třeba ODS 23 tisíc a TOP 09 dokonce 38 tisíc hlasů. Volební systém totiž od dob Klause a Zemana znevýhodňuje voliče malých stran. Voliči si nejsou „před zákonem rovni“, což je opatření z doby tzv. opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD. Není tedy jiná cesta, než se spojit do předvolební koalice, což ve výsledku znamená získat i při stejném počtu voličů více mandátů. Lehký přepočet dává tušit, že místo dosavadních 48 mandátů těchto 4 stran a 22 Pirátů by spojený demokratický blok snadno přečíslil dosavadních 78 mandátů ANO.

Oldřich Čepelka, TOP 09 Liberec

Štítky
Osobnosti: Oldřich Čepelka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme