TOP 09 má v Libereckém kraji jasno, kdo ji povede do parlamentních voleb

POSLANEC HORÁČEK A PRIMÁŘ MARUŠIAK POVEDOU TOP 09 DO PARLAMENTNÍCH VOLEB

4. 6. 2013

Krajský výbor TOP 09 třetího června rozhodl o jedničce a dvojce kandidátní listiny pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Lídrem kandidátky se stal současný poslanec za TOP 09, bývalý dlouholetý starosta Železného Brodu, Mgr. Václav Horáček. Spolu s ním krajský výbor zvolil také primáře liberecké krajské nemocnice, MUDr. Jana Marušiaka, Ph.D.

Oba kandidáti dostali podporu napříč oblastmi, které se voleb zúčastnily – Liberecké, Českolipské, Jablonecké, Turnovské a Semilské. "Osobně mne těší nejen úspěch v těchto primárkách, ale také jejich průběh – období před nimi i ony samy se odehrály ve velmi konstruktivní atmosféře, ve kterých šlo o program a budoucí cíle, nikoli o osobní napadání a očerňování, jak jsme tomu dnes v politice uvyklí," řekl krátce po volbě poslanec Mgr. Václav Horáček. "Byl bych rád, kdyby se ve stejném duchu odehrávaly také všechny další stranické volby, a především samotná předvolební kampaň," dodal Horáček.

Ocenil, že kraj má z geografického hlediska v této volbě širší zastoupení. "Myslím, že zatímco MUDr. Marušiak bude velmi dobře reprezentovat Liberecko, já osobně mám blízko k Jablonecku a Semilsku. Často jsem ale také v České Lípě či Turnově. Jsem přesvědčen o tom, že také další jména na kandidátní listině představují osobnosti z různých oblastí našeho kraje," dodal Horáček.

Nyní bude probíhat především diskuse o programu, se kterým by strana ráda zaujala v červnu příštího roku voliče. "Nemám strach, že bychom v tomto nenašli shodu – chceme se opírat především o lidi s praktickými zkušenostmi z regionů, kteří vědí, co náš kraj trápí a co potřebuje a umí to implementovat do celostátní politiky. Program chceme stavět právě na těchto bodech, nikoli na teoretické politice," řekl poslanec Václav Horáček. Uvědomuje si přitom, že celý tým čeká ještě hodně práce, mimo jiné proto, že se bude muset potýkat s vysvětlováním současné vládní politiky. "Je vždy snazší jít do voleb z opozičních lavic, které umožnují prostou kritiku, namísto nutnosti vzít za učiněná a realizovaná rozhodnutí odpovědnost. Jsme nicméně připraveni jít mezi lidi a vysvětlovat," uzavřel Horáček. Podle něj je to cíl, na kterém by s MUDr. Marušiakem rád nyní intenzivně spolupracoval.

"Nominace na kandidáta do parlamentních voleb v roce 2014 si velmi vážím. V Liberecké nemocnici pracuji 32 let, z toho 14 let ve funkci primáře oboru cévní a rekonstrukční chirurgie. Zkušenosti z komunální politiky mám z 90. let, kdy jsem byl členem zastupitelstva Liberce, v roce 2010 jsem za TOP 09 kandidoval do Senátu, skončil jsem tehdy na třetím místě za pány Sobotkou a Eichlerem. Jsem rád, že po nedávných krajských volbách došlo právě v Liberci k vytvoření současné koalice, tzn. Starostů a Změny a kraj tak dostal čerstvý vítr do plachet - bylo to již potřeba. Pokud budu zvolen, moji hlavní prioritou bude oblast zdravotnictví, která je pro naše občany stále velmi naléhavá a zejména pro střední a nejstarší generaci předním tématem, které se dotýká prakticky každého z nás", dodal Marušiak.

Kdo je Mgr. Václav Horáček

Václav Horáček (17. srpna 1956 Hořice v Podkrkonoší je český politik a železnobrodský poslanec, od roku 1994 do 2010 byl starostou města Železný Brod, nyní poslanec za stranu TOP 09 a člen klubu TOP 09 a Starostové. Poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky byl zvolen ve volbách 2010 v Libereckém kraji, a to na kandidátce TOP 09 jako člen SLK. Je jedním ze spoluzakladatelů regionálního hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Je předseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a místopředseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. I nadále aktivně působí v zastupitelstvu města Železný Brod.

Kdo je MUDr. Jan Marušiak, Ph.D.

Absolvoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy a nastoupil v liberecké nemocnici. Později se specializoval na cévní chirurgii. Od roku 1999 je primářem cévního oddělení v Krajské nemocnici Liberec. V letech 1992-2002 byl členem ODA, za níž kandidoval v několika volbách na všech úrovních. V roce 1994 byl za tuto stranu zvolen zastupitelem města Liberce. V roce 2009 vstoupil do TOP 09, ve které je členem předsednictva Krajského výboru. V roce 2010 kandidoval do Senátu PČR. Je ženatý, má dvě dcery.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme