21. 6. 2014

TOP 09 i po pěti letech od svého založení stále plní dohodu o spolupráci se STAN bez ohledu na to, zda je to pro ni momentálně výhodné či nikoli. Dohoda je prostě dohoda.

TOP 09 a STAN se v rámci smlouvy o spolupráci dohodla o společném postupu při celostátních volbách. Tentokráte jsou to volby do Senátu. Všichni víme, jaká je situace a kam spěje dnešní vedení naší republiky. Právě proto se TOP 09 společně se STAN dohodla o společném postupu v rámci pravice i s ODS.

Na základě této dohody i TOP 09 Libereckého kraje podporuje ve volebním obvodu č. 36 kandidáta ODS - MUDr. Karla Tejnoru.

STAN je v Libereckém kraji zastoupen uskupením SLK, které si bez jakékoli diskuse s TOP 09 zvolilo svého kandidáta. S tímto postupem TOP 09 rozhodně nesouhlasí. TOP 09 v Libereckém kraji na svá veškerá jednání krajského výboru zve představitele SLK a neustále nabízí SLK spolupráci. SLK však nereaguje a s TOP 09 trvale nekomunikuje.

Tento postup nám jen potvrzuje letité zkušenosti s tímto uskupením, kterému se dohody s TOP 09 hodí jen někdy, stejně jako před krajskými volbami 2012. Tehdy, po půlročním ujišťování o společné kandidátce ze strany SLK, nás na poslední chvíli poslali k šípku. SLK se tehdy rozhodlo, že to bude bez TOP 09 výhodnější. To sice skutečně bylo, ale takhle se k sobě slušní partneři nechovají.

Stejně jako Krajská organizace TOP 09 Libereckého kraje respektuje vůli vedení TOP 09, měli by představitelé SLK respektovat vůli STAN. Pokud tak SLK opakovaně nečiní a trvale s TOP 09 nekomunikuje, nepovažujeme ho nadále za součást hnutí STAN a necítíme se vůči tomuto hnutí jakkoli vázáni.

Petr Pošmourný
Předseda KV TOP09 Liberecký kraj