Starostové v Liberci kritizovali nový zákon o úřednících

26. 2. 2013

Starostové v pondělí v Liberci kritizovali nový zákon o úřednících. V zákoně, který by měl být zásadním prvkem v boji proti korupci, jasná protikorupční pravidla chybí.

Po jednání se zástupci samospráv i neziskových organizací v Liberci to řekl předseda sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Václav Horáček (TOP 09/STAN).

Zákon o úřednících by měl přispět k odpolitizování státní správy. Je jednou z deseti priorit nové protikorupční strategie schválené v lednu vládou. O nutnosti normy se diskutuje už 20 let, nový zákon loni připravilo ministerstvo vnitra a několikrát už ji přepracovalo. Spolu se zákonem o státních úřednících se připravuje také věcný záměr zákona o úřednících a zaměstnancích veřejné správy. Evropská komise podmiňuje přijetím zákona o úřednících čerpání dotací od příštího roku.

"Domnívám se, že oba tyto zákony se musí stát naší prioritou pro nadcházející období, je třeba je dostatečně prodiskutovat se všemi, kterých se týkají," řekl Horáček. Zároveň je přesvědčen o tom, že by problematiku úředníků, ať už na úrovni státní správy či samospráv, měl řešit jediný zákon. Kritizoval také to, že zákonu zcela chybí informace o dopadech na státní rozpočet. Nebudou přitom zřejmě malé, mimo jiné totiž počítá s dalším týdnem dovolené pro státní úředníky navíc, což může znamenat desítky, ale možná i stovky milionů korun navíc.

Zástupci samospráv chtějí, aby i místa na ministerstvech byla stejně jako na radnicích obsazována lidmi na základě jasných pravidel a výběrových řízení. Úředníci by podle nich měli nést i zodpovědnost za svá rozhodnutí. "Když dnes nějaký úředník svým špatným rozhodnutím připraví obec o evropské dotace za desítky milionů korun, nenese za to zodpovědnost a ani ho nemůžete vyhodit," řekl starosta Příšovic Antonín Lízner. Podle jabloneckého tajemníka Marka Řeháčka chybí i jasná pravidla v odměňování. "Primárním opatřením proti korupci je ty lidi dobře zaplatit," poznamenal.

Horáček chce o zákoně vést dál diskusi, dnešní kulatý stůl v Liberci by tak podle něj neměl být poslední.

Autor: ČTK

denik.cz, 25. 2. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme