Snění mladých lidí o slunnějším zítřku společnost potřebuje

Politika by měla vytvářet prostředí, ve kterém bude docházet ke střetu názoru, k následnému dialogu a k možnému vyřešení situace. Ale kdo se této diskuze má účastnit? V dnešní době a v našem prostředí se obecně setkáváme s malou občanskou aktivitou v oblasti politického dění a veřejného života. Kde nastal problém? Není tím problémem to, že se k této iniciativě nevedou již děti, nebo spíše dospívající – mládež? Jaká je role mladých lidí v politice?

1. 4. 2019

Můžeme se setkat s názorem, že mladí lidé do politiky nepatří. Mají přeci málo zkušeností, nemají potřebný vhled a vlastně je to pro ně promrhaný čas – měli by se vzdělávat! Jenže skutečnost je jinde. Mladí lidé mají nadhled a hlavně chuť podívat se na problém z více úhlů. Nejsou zatíženi předsudky a špatnými zkušenostmi. Zájem o politiku není ztraceným časem, protože studiem kauzalit dochází k sebevzdělávání a to nejen ve zkoumané oblasti. Mladý člověk si rozšiřuje slovní zásobu, pracuje se zdroji a učí se utvářet si vlastní názor. V nejlepším případě se snaží svůj názor prezentovat, obhájit a prosadit se ve společnosti. 

Aktivita mladých lidí, kteří se nebojí dát hlasitě najevo svůj názor, byla v minulosti nejednou součástí velké události, která vedla ke změně ve společnosti. Pro příklad nemusíme chodit daleko. Letos v listopadu si připomeneme 30 let od Sametové revoluce, kterou iniciovali právě studenti. Jaká byla příčina sešlosti, která přerostla v něco, co změnilo naše dějiny? Šlo o připomenutí si 50. výročí uzavření vysokých škol nacisty. V tuto chvíli vyplývá na povrch další otázka – proč nacisté zavřeli vysoké školy? Byli si vědomi toho, že studenti jsou přemýšliví, dokáží se spojit a jednat, vadí jim nesvoboda a nespravedlnost. A proto jsou nebezpeční, jsou tzv. nepřáteli systému, jehož cílem je ovládnutí společnosti. 

Tento „rys věku“, který spatřuji v nezlomnosti studentského ducha, přetrvává. Byl tu v dobách nacismu, byl tu v dobách komunismu a je tu i dnes. Mladí lidé se chtějí angažovat a chtějí být slyšet. Vědí, že má smysl něco dělat. Protože když něco nebudeme dělat nyní, potom už k tomu možná nebudeme mít příležitost. 

Z tohoto důvodu vznikají napříč politickým spektrem různé mládežnické organizace, ve kterých se mohou sdružovat mladí lidé, kteří jeví zájem o politiku a chtějí se na ní aktivně podílet. Dnes má už skoro každá politická strana svou dceřinou buňku – Mladí demokraté, Mladí sociální demokraté, Mladí starostové, TOP tým, atd. Přitom členství v některé z těchto organizací neznamená automatické členství ve straně. Pokud tedy některý aktivní student váha, zda se připojit k některé z nich, protože neví, co by chtěl v životě dělat a bojí se, aby třeba členství ve straně neovlivnilo jeho kariéru, bát se nemusí. Jde pouze o projev sympatie a hlavně o zájem v oblasti aktuálního dění.

Pokud se zajímáš o politiku a imponuje Ti pro-evropská a pro-západní politika, TOP tým je pro Tebe tím pravým místem, kam odeslat přihlášku. Budeš se moci podílet na kampani, ať už svými nápady, nebo přímou účastí. Budeš moci pořádat besedy, přednášky a workshopy. A hlavně se budeš moci setkávat se spoustou inspirativních lidí, kteří jsou na stejné lodi jako Ty. 

Těším se na viděnou!

http://toptym.cz/clenstvi/

Anna Urbanová, členka TOP týmu Liberec

Štítky
Osobnosti: Anna Urbanová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme