Rušení úřadoven visí ve vzduchu

20. 3. 2013

Šest kamenných poboček České pošty na Jablonecku se ocitlo na seznamu obcí vytipovaných do projektu Pošta Partner. Pokud v těchto místech úřadovny zaniknou, pošťáci budou do obce ve stanovený den a čas pouze dojíždět, nebo se pošta přesune například do obchodu nebo na obecní úřad. Změny se mohou týkat Bedřichova, Jenišovic, Loužnice, Malé Skály, Hutě a Nové Vsi nad Nisou.

A obcím se zamýšlený krok České pošty nelíbí. Zastal se jich poslanec a předseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Václav Horáček. Není prý podstatný rozdíl mezi již zamítnutým rušením poštovních poboček, a jejich převedením na výdejní místo, jak to předpokládá projekt Pošta Partner. "Podle mě to je naprosto likvidační a pošty se tak ruší, ne že se neruší," tvrdil na základě rozhovorů se starosty.

Kritikou nešetřil ani loužický starosta Petr Krupka. "Nelíbí se nám to a líbit nebude. Je to omezení služeb pro občany, zvláště pro ty starší," uvedl. Zrušení pošty by v Loužnici mohlo ohrozit plánovaný projekt pečovatelských domů, u kterých je nutná návaznost na infrastrukturu. "O výdejním místě v obchodě by se možná dalo uvažovat, ale prioritou je zachování současného stavu," podotkl Krupka.

Na mnoha místech ale krámky vůbec nejsou, nebo je vlastní Vietnamci a tam může vzniknout problém v jazykové bariéře.

Šetřit cestou omezování dostupnosti služeb pro občany chce nejen Česká pošta, ale i stát. A to rušením matrik a stavebních úřadů na menších městech. "To se nám podařilo zastavit, dokud nebude hotová hloubková analýza dopadů. A tu ministerstvo vnitra za posledních 10 let nestihlo udělat," poznamenal Horáček s tím, že omezení stavebních úřadů se může skrývat v novém nápadu na zřízení supercentrálního stavebního úřadu.

Doma to úředníci lépe znají

"Administrativní oddělení stavebních úřadů od obcí by jim sice finančně ulevilo, ale třeba za rok by ministerstvo mohlo tvrdit, že malé stavební úřady již nechtějí a zruší je," varoval Horáček.

Mezi ohrožená města patří Velké Hamry. "Byl by to krok proti občanům, hlavně stavebníkům," kritizoval starosta Jaroslav Najman. Zdejší úředníci podle něj znají terén, a tak dělají méně chyb. A v Tanvaldu, kam by měli přejít, pro ně nemají místo. "Budeme se bránit, co to půjde. Dnes a denně se divím, co mohou pražští úředníci vymyslet," uzavřel Najman.

Jaroslav Hoření

5+2 dny,  14. 3. 2013, Rubrika: Jablonecko, strana: 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme