Rejmont: Kolem screeningu nádorů prsu panují zbytečné mýty

24. 6. 2021

Miloš Rejmont je lékař pověřený vedením screeningu nádorů prsu v Nemocnici Jablonec nad Nisou. K jeho hlavní profesi jsme mu položili několik otázek. 

Co je to screening?

Screening je vyšetřování předem definované skupiny lidí za účelem vyhledávání chorob v jejich časných stádiích, kdy pacient ještě nemá potíže a příznaky.

V ČR je screening nádorů prsu již od září 2002 a je od 45 let každé dva roky plně hrazen zdravotní pojišťovnou, u žen s rodinnou anamnézou již od 40 let. Stačí k tomu žádanka od praktického lékaře či gynekologa. V procentech nejvzornější na prevenci prsů je kraj Vysočina, poslední je Praha, předposlední bohužel náš Liberecký kraj. 

Co je cílem screeningu nádorů prsu?

V ČR je rakovina prsu ve věkové kategorii 20-54 let na prvním místě v úmrtí žen.

Ročně onemocní přes 7 000 žen a umírá až 2 000 žen. Až 75 % v I. stádiu onemocnění, t.j. ve velmi časném stádiu, se diagnostuje právě při screeningu. Cílem screeningu je tedy brzké rozeznání nemoci v naději, že se včasným zásahem a péčí podaří snížit úmrtnost a strádání. 

Není nebezpečné záření při mamografii?

26. listopadu 2017 Státní úřad pro jadernou bezpečnost zveřejnil tabulku, která srovnává dávku u jednotlivých vyšetření s dávkou záření, kterou dostáváme z přírodního pozadí. U mamografie se uvádí typická efektivní dávka 0,1 mSv, což odpovídá dávce, kterou každý z nás dostává za 15 dnů z přírodních zdrojů. Potvrdilo se, že mamografie je spojena s velmi nízkou dávkou záření a strach z ní není na místě. 

Jaké jsou rizikové faktory vzniku rakoviny prsu?

Stres, špatná životospráva, kouření, alkohol a dědičnost. 

Jak COVID-19 ovlivnil screening?

V naší jablonecké nemocnici se v roce 2020 provedlo o necelých 14 % vyšetření méně než bývá obvyklé. 

Jak vysvětlíte ženám, že mají nález?

Snažím se vysvětlit, že provedu biopsii /odebrání vzorků/, aby onkolog dle typu nádoru rozhodl o další léčbě. Zdůrazním, že v dnešní době je vyléčitelnost velmi vysoká, zvl. u ložisek v časném stádiu. Nic nezastírám, ale snažím se, aby mi žena uvěřila. Důvěra hraje rozhodující roli pro psychiku nemocné ženy. 

Mohou mít rakovinu i muži?

Diagnostikuji jeden zhoubný nádor u mužů za jeden až dva roky. Zvětšení prsu u muže je většinou nezhoubné, na podkladě léků, např. Verospironu, nebo např. léky proti rakovině prostaty, samozřejmě roli hraje např. i hormon estrogen. 

Jak je to s vyšetřením mladých žen?

Pokud mají rezistenci /hmatný nález/ tak mají většinou žádanku na UZ vyšetření. Pokud jsou bez nálezu, tak většina žen jdou na UZ vyšetření jako samoplátkyně, zaplatí v nemocniční pokladně 320 Kč, doklad o zaplacení a lékařskou zprávu o provedeném vyšetření předloží zdravotní pojišťovně a ta jim 320 Kč vydá. Od 1. srpna do konce roku je akce AVON, která dá ženě poukaz v hodnotě 200 Kč, takže vyšetření ji stojí jen 120 Kč. 

Od kdy, jak často a kdy provádět samovyšetření prsů?

Od dosažení dospělosti, jednou měsíčně, nejvhodnější je období těsně po menstruací, kdy prsa nejsou citlivá, jsou měkčí a bez napětí. 

Máte psychicky náročný obor, kde berete energii?

Mě dobíjí příroda, kytičky, práce na zahradě, zvl. s vnukem Michálkem. A focení přírody! Mé fotky na Facebooku sledují denně stovky lidí. Moje hlavní profese mamodiagnostika je zároveň mým koníčkem. Čím více zachráním žen, tím více jsem spokojenější.

MUDR. MILOŠ REJMONT, PŘEDSEDA RO TOP 09 SEMILY A LÉKAŘ SE ZAMĚŘENÍM NA DIAGNOSTIKU PRSOU

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme