18. 12. 2015
Hlavními argumenty předkladatele pro schválení EET jsou zvýšení výnosů daní a narovnání deformovaného podnikatelského prostředí. 
 
Oba mají svoje opodstatnění,
 
ALE:
 
Předně by stát měl dobře hospodařit s každou korunou, kterou vybírá na daních už dnes. Registr smluv měl ukázat na hospodaření státu. Koalice odolávala dva roky a nakonec ho schválila s účinností odloženou až na 1.7.2017. Zveřejňovat se nebudou faktury a objednávky, jen smlouvy od 50 tis. Kč výše. I tak je to jistě dobrý krok. Ale jak pak může vláda chtít po živnostnících, aby zveřejňovali všechny své doklady, byť za halířové položky, když sama tvrdí, že úředníky by příliš zatížilo, kdyby zveřejňovali i smlouvy na nižší částky nebo faktury a objednávky?
Do sněmovny předložila vláda nový zákon o zadávání veřejných zakázek, kterým se vine jak niť základní zadání – utrácet rychle a jednoduše. Veřejné zakázky budou dostupnější pro velké firmy. Efektivita jde stranou, malé podniky na druhou kolej. Tohle má být hospodaření s daněmi, které má budit důvěru?
 
Až vláda dokáže hospodařit efektivně a transparentně s vybranými daněmi a pořád to nebude stačit na pokrytí výdajů státu, logicky by měla začít prohánět největší neplatiče, miliardové úniky. A zde jeden příklad za všechny - Synthesia (součást Agrofertu) z 1,872 mld. Kč zisku zaplatila na dani z příjmu 0 Kč. Že vedle toho žádá od Ministerstva financí dotaci 3,2 mld. Kč na zahlazení ekologických škod je už jen hořkou tečkou a dokreslením skutečné potřeby narovnat deformované podnikatelské prostředí.
 
Postihy miliardových úniků musí přijít na řadu jako první. Pak se mají dohánět ty milionové. Čas na EET přichází až v momentě posledním a to tehdy, kdy zbývá ucpat pouze mikroskopické trhliny v systému.
 
Vláda jde ale odzadu. S největšími náklady vymáhá nejmenší domnělé nedoplatky.
 
Co ji k tomu vede? Osobní zájem?
 
Pokud chci něco změnit, musím začít vždy u sebe. Pokud je to naopak, je to jen arogance moci a vypouštěná mlha, která má zakrýt skutečné problémy.

Jan Farský

blog.aktualne.cz, 18. 12. 2015

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme