Přípravy závodu City Cross Run v Lípě jsou v plném proudu. Chystá se nová trať

7. 3. 2022

Sedmý ročník českolipského závodu proběhne v září. Jako jednu z hlavních novinek nabídne trať i pro začínající běžce.

"Tradici, pohodovou atmosféru, pestrost tratí a mnoho dalšího nabídne českolipský běžecký závod. Sedmý ročník sportovní události City Cross Run & Walk Česká Lípa proběhne tradičně poslední zářijovou sobotu. Už potřetí ho bude pořádat město bez přispění externí agentury a ve spolupráci s příspěvkovou organizací města Sport Česká Lípa.
Novinkou bude jen tříkilometrová trať
I letos si budou moci zájemci zaběhnout jak nejdelší trasu, která měří 21 kilometrů, tak kratší sedmikilometrovou. Nebudou chybět školní štafety rozdělené pro 1. a 2. stupeň ZŠ, rodinný běh na 1 km i sedmikilometrová procházka. Organizátoři si navíc připravili pro příležitostné běžce jednu novinku. Po loňském ročníku se totiž na ně obrátilo mnoho lidí s dotazem, zda by nechtěli zařadit ještě kratší trasu pro začínající běžce, kteří si netroufnou ani na sedm kilometrů, ale chtějí se do závodu zapojit.

„Rozhodli jsme se vyjít těmto běžcům vstříc a v rámci letošního ročníku plánujeme zařadit i tříkilometrovou trasu. Snad sportovce potěšíme a této možnosti využijí,“ sdělil českolipský radní pro sport, kulturu a cestovní ruch Michal Prokop. On sám se aktivně účastnil každého ročníku City Cross Run & Walk Česká Lípa a nechyběl na jeho startu. „Zvolili jsme tři kilometry, protože kratší závod už by se obtížně vytyčoval. Zároveň potřebujete běžce někam vyvést, aby doběhli alespoň k Ploučnici,“ dodal. Předpokládá, že si tuto trasu vyberou hlavně ti, kteří by nestihli natrénovat na delší, a běžci zaměřující se na krátké tratě.
Trasy budou stejné jako loni
Trasy by měly být stejné jako v minulých ročnících a zavedou závodníky na zajímavá místa jako například autodrom v Sosnové či Vodní hrad Lipý. „Našli jsme jejich optimální podoby,“ podotkl Prokop. O výrobu medailí, které budou čekat v cíli na účastníky sedmého ročníku běžeckého závodu, se opět postará firma Modus.

Pokud to dovolí protiepidemická opatření, bude závod opět koncipován jako celodenní akce s doprovodným programem se zábavou pro celou rodinu. „City Cross Run už dávno není jen sportovní závod, je to kulturní akce pro všechny generace, běžce i neběžce. V loňském roce se podařilo akci uspořádat včetně doprovodného programu, který si užily především děti. Věřím, že se zadaří i letos a my budeme opět moci nabídnout bohatý program pro všechny generace, aby si sportovní den užili opravdu všichni,“ doplnila starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.
Loňského ročníku se zúčastnilo celkem 706 závodníků. V rámci půlmaratonu obhájil své prvenství z roku 2020 domácí běžec Ondřej Chour v čase 1:16:20. Za svým časem z roku 2020 zaostal jen o 15 vteřin. Mezi ženami si pro vítězství v českolipském půlmaratonu doběhla Zuzana Kotěšovcová (čas 1:28:44). Domácí běžec opanoval také sedmikilometrový závod, ve kterém zvítězil v čase 26:35 Jan Karko. Mezi ženami zvítězila super rychlá Laura Matulová (čas 30:11), která skončila 4. celkově hned za trojicí vítězných mužů.

Zdroj: ceskolipsky.denik.cz

Osobnosti: Michal Prokop