10. 6. 2021

Rostoucí preference Šlachtovi „Přísahy“ mnohé z nás musí přivést k zamyšlení nad tématem populismu. Definici tohoto fenoménu není třeba připomínat – populista cílí svojí kritiku na aktuální politiku a rozhodnutí vládnoucích vrstev, cíleně využívá aktuální ožehavá témata a pokouší se rozdělit národ na „lid“ a jím definovanou elitu, která dle jeho názoru přehlíží zájmy „lidu“ a zneužívá své vládnutí pouze ke svému prospěchu.  I Robert Šlachta je populistou a je věrnou kopií Andreje Babiše.

Robert Šlachta se podobně jako Andrej Babiš zcela vymyká standardnímu a racionálnímu politickému chování. Oba mají i několik společných politických témat, která cílí v převážné většině na ty, kteří neumí kriticky myslet a budu upřímný – neoplývají příliš schopnostmi o slovech a rozhodnutích jakéhokoliv populisty hlouběji přemýšlet. Za populistické návrhy lze bez diskuze považovat i mnohá rozhodnutí stávající ministryně práce a sociálních věcí, Jany Maláčové (výrazné zvyšování důchodů nad rámec jejich valorizace, návrhy na extrémní zvýšení minimální mzdy a přídavků na děti, návrhy důchodové reformy, která ve své podstatě nemá s reformou důchodů vůbec nic společného a cílí pouze na výdajovou stránku státního rozpočtu, apod.).

Pojďme to konečně v těchto volbách změnit a toto je i jeden z hlavních cílů tří tradičních politických stran, které vytvořily koalici Spolu. Přesvědčme občany tohoto státu, že populisté typu Babiše a Šlachty, kteří se pouze staví do falešných rolí charizmatických vůdců a spasitelů, mají ve své  podstatě téměř nulové schopnosti tomuto státu jakkoliv pomoci a jsou obrovských nebezpečím a hrozbou pro budoucnost této země. Naše politika a především politika před blížícími se volbami nemůže být o nesplnitelných slibech a nesmyslném plýtvání na úkor našeho budoucího žití a především nemůže být o populismu. A zůstaňme v předvolebním klání  ve střehu - především rétorika populisty před volbami je často spojena se špinavými a lživými argumenty a útoky a v drtivé většině se ukazuje a ukázalo i u nás, že většina populistických slibů byla a je nereálná a nesplnitelná. Závěr je prostý - nevolme populisty.

Mgr. et Mgr. Jiří Vondráček, člen TOP 09 Jablonec nad Nisou

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme