Pan prezident Václav Havel si sochu v Praze zaslouží

4. 3. 2015

Lidové noviny se v těchto dnech ptaly na to, co říkám na nápad sochy Václava Havla v Praze. Na mé odpovědi se nakonec nedostalo (chápu to). Ale říkám si, že bych rád přesto svůj názor řekl, protože Václav Havel pro mne byl prostě pan prezident. Nejen proto říkám nápadu jeho sochy v Praze ano. Jak jsem odpověděl Lidovým novinám? To si můžete přečíst níže. A jaký je váš názor?

1. Souhlasíte s tím, aby v Praze stála socha Václava Havla?

Ano. Václav Havel byl bezesporu významnou osobností, která by si důstojnou sochu na vhodném místě v hlavním městě zasloužila. Nejen jako státník a politik, filosof, ale také jako Pražák, který Prahu miloval a mnohé pro ní udělal. Vždy se snažil, aby naše hlavní město bylo pěkným místem, kde se bude dobře žít a kam budou rádi jezdit turisté.

2. Jaké místo v Praze by pro ni bylo případně vhodné?

To je asi dotaz spíše na urbanisty, historiky. Může to být buď místo spojené s jeho politickou činností, nebo místo nějak spojené s jeho osobností. Určitě mne napadá oblast Pražského hradu (proč by, například, nemohl být v oblasti kolem výhledu na Prahu na Hradčanském náměstí, v blízkosti sochy TGM? Další možností by byla například socha na Václavském náměstí, u budovy Melantrichu, která je tak úzce spjatá s událostmi roku 1989. Mohlo by to být ale i okolí Pražské křižovatky, tedy bývalého kostela, který Václav Havel s jeho nadací opravili a spravovali, vytvořili v něm jedinečné místo setkávání a diskusí. To jsou ale opravdu spíše okamžité nápady. Slovo by v tomto případě měli mít urbanisté a historici. Rozhodně by mělo jít ale i místo důstojné a zároveň navštěvované. Jsem přesvědčen o tom, že by se jednalo o jedno z významných turistických míst Prahy, protože jméno Havel je v zahraničí stále pojmem.

3. Myslíte, že už je na vznik sochy VH správná doba anebo by se mělo ještě nějakou dobu počkat?

Doba správná je. Jen se obávám, aby se z toho nestalo politikum. To by být nemělo. Podpora pro sochu Václava Havla nemusí nutně znamenat, že s ním ve všem souhlasím a že mám absolutně stejné názory. Je to jasné vyjádření úcty a uznání, které k této výjimečné osobnosti máme. A také k tomu, že si vážíme naší nedávné historie. Obávám se ale, že pro mnohé by se z toho stala spíše ta politika a šance zviditelnit se. Buď tím, že budou bojovat proti, nebo tím, že budou tvrdit, že jsou jedinými obhájci…

4. Podnikl byste ve své straně nějaké aktivní kroky pro to, aby socha vznikla-nevznikla?

Nevím, zda by to měla být otázka stranická a zda by nějaká strana měla podnikat nějaké takové kroky. Bylo-li by potřeba souhlasu například Poslanecké sněmovny (jakkoli nevím, proč by tomu tak mělo být), nepochybuji o tom, že TOP 09 by takový návrh jednomyslně podpořila. Věřím, že i kdyby měla na sochu například probíhat veřejná sbírka, zapojili by se nejen naši poslanci, ale i řadoví členové a jak věřím, i naši podporovatelé. Dovedu si představit mnohé, ale jak jsem psal již výše – byl bych rád, kdyby se nám podařilo sochu v Praze udělat bez toho, že z toho bude vleklé politické téma, které nakonec všechny spíše otráví… Na druhou stranu, mám pocit, že by to bylo typické jak pro nás, Čechy, tak že by to bylo i příznačné pro absurdní dramata samotného Václava Havla.

Pan prezident Václav Havel si sochu v Praze zaslouží

Václav Horáček

Štítky
Osobnosti: Václav Horáček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme