Osobnostní medailonek Václava Hendrycha

Jsem narozen v Chomutově, ale osud mě ještě v předškolním věku zavál do České Lípy. Je zde ideální krajina pro cyklistiku a turistiku, což jsou mé asi nejoblíbenější činnosti. Tudíž jsou kousek za Českou Lípou postavil dům a mám v plánu tu již zůstat :-)

Vystudoval jsem nejprve střední ekonomickou školu a následně pedagogickou fakultu na TUL Liberec. To mě dovedlo k mé současné práci, snažím se obrátit děti na základní škole na víru v matematiku. Myslím, že jde o dost důležitý předmět pro budoucí vývoj a směřování každého člověka, přitom bohužel dost podceňovaný. Domnívám se, že odtud pramení docela velké množství budoucích špatných (nejen) finančních životních rozhodnutí.

Co mě přivedlo do TOP 09?

Jsem odjakživa člověk zajímající se o politiku. Pamatuji si, jak jsem si cestou z nádraží do školy kupoval troje noviny (Lidovky a MF se tehdy ještě mohly tímto titulem honosit), což mé spolužáky udivovalo a brali mi sportovní rubriky :-) Já jsem hltal spíše politické zpravodajství. Bylo mi tedy už dávno jasné, že jednou se v nějaké politické straně objevím.

Jsem svým založením pravicový a svobodomyslný člověk. Po založení TOPky pak tato strana byla pro mě jasnou volbou, jen jsem se poměrně dlouho nemohl rozhoupat. Poslední kapkou pro mě byly volby 2017, které podle mého názoru dopadly katastrofálně.

Obecně si myslím, že o politiku by se mělo zajímat více lidí a politické strany, které tuto politiku ovlivňují, by měly mít více členů. To je bohužel v našem státě poměrně složitá věc, připadá mi, že každý člen nějaké strany se u nás automaticky stává sprostým podezřelým. Svým vstupem do TOPky jsem tedy chtěl jít tak trochu příkladem svému okolí.

Proč myslíte, že mě lidé mohou volit?

Jsem poměrně zásadový člověk. Myslím, že to je vlastnost, která současným vládním politikům zcela chybí a přitom je v politice potřebná. Někdy jsem bohužel neschopný kompromisu. To pro politika není sice ideální vlastnost, nicméně myslím si, že v základních věcech by měl mít člověk utvořený názor a za tím si jít. To je mimochodem také další důvod, proč jsem do TOPky vstoupil, protože jsem přesvědčen, že jde o stranu, která v zásadních věcech neuhne.

Co je mým cílem?

Mým cílem je rehabilitovat pravicovou a demokratickou politiku v očích veřejnosti. Rozumím veřejnosti, že po skandálním konci vlády Petra Nečase nemají v takovou politiku úplně důvěru. Přesto si myslím, že se jednalo spíše o exces jedince, nikoliv o vadu systému jako takového. Myslím, že demokratické poměry jsou obecně pro lidi tím nejlepším možným a udělám vše proto, abych je pomohl prosadit audržet.

Politický vzor:

Politických vzorů mám hodně. Pokud bych to měl vzít po kontinentech, tak v USA by jím byl Ronald Reagan, v Evropě Margaret Thatcher, v Asii Tändzin Gjamccho (14. tibetský dalajláma). V kontinentální Evropě bych si vybral Angelu Merkel a u nás se hrdě hlásím k Václavu Havlovi. Myslím, že ve všech případech se jedná o lidi čestné, laskavé, zásadové a přesvědčivě si jdoucí za svým cílem. V neposlední řadě všichni dosáhli ohromujících úspěchů přesahující jejich vlastní země. Jsou ovšem bohužel také země, kde bych žádný politický vzor nenašel.

Proč je dobré zajímat se o okolní dění?

Politika se překládá jako správa věcí veřejných. Ovlivňuje tedy každého z nás, ať už chceme nebo nechceme. O tom, co se kolem nás děje, se rozhoduje právě v politice, ať už komunální, krajské nebo celostátní. Proto si myslím, že je v zájmu každého jedince se o politiku zajímat a svým vlastním přičiněním ji ovlivňovat.

Štítky
Osobnosti: Václav Hendrych
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme