× Spojenci pro Evropu

Osobnostní medailonek Martina Chrousta

Jsem od narození Liberečák a jsem na to hrdý. Vždy když vidím panorama Ještědu vím, že jsem doma. Dřív jsem se hodně věnoval sportu, ale v posledních letech již jen rekreačně, squash, badminton, kolo, nebo turistiku. Vystudoval jsem mezinárodní vztahy a těm se chci převážně v budoucnu věnovat. Živím se marketingem a propagací. Je to pro mě hodně kreativní práce, kde se setkávám s celou řadou zajímavých lidí a nutí mě to vyhledávat správná řešení.

Co Vás přivedlo do TOP 09?

Byla to hlavně jasná pozice v přístupu k Evropské Unii a obecně k západním strukturám, také naprostá absence populismu. To že TOP 09 pojmenovávala věci tak jak jsou, nikoli jak se to zrovna hodí. To je pro mě do dnešní doby velice silný prvek, který TOP 09 neztrácí. Také je zde celá řada velice silných osobností, ať v parlamentu, senátu nebo i na regionální úrovni, které hrály velkou roli. Byla to jednoduše skládanka několika faktorů a všechny do sebe perfektně seděly.

Proč si myslíte, že Vás lidé volili / mohou volit?

Moje první volby byly do libereckého zastupitelstva v roce 2018. Domnívám se, že voliči hlavně ocenili schopnost se dohodnout na společné kandidátce a programu s ostatními stranami, které měly podobná témata. Navíc spolupráce s SLK a KDU-ČSL byla opravdu skvělá. Racionální a rovný přístup k problémům města, schopnost najít stejnou řeč bez hádek a osobních ambicí, a schopnost jasně komunikovat společné cíle, to bylo asi to hlavní, proč jsme dokázali získat tolik procentních bodů. Doufám, že podobné spolupráce se nám povedou i v dalších městech a hlavně na celostátní úrovni.

Co je vaším cílem?

Jako krajský předseda TOP 09 v Libereckém kraji mám cíl jasný. Udělat vše pro to, aby byla TOP 09 silnější a sebevědomější stranou. Důležité je začít od nás samých, být více vidět a slyšet, lépe komunikovat s našimi voliči, dostat do podvědomí občanů naše zástupce na městech a obcích. K tomu jsem také začal dělat několik kroků a změn. Nechci se spoléhat jen na osobnosti z celostátní politiky, i když bez jejich podpory by to nešlo. My sami jsme ale strůjci naší efektivity a úspěšnosti v regionech. Je to sice mravenčí práce, ale věřím, že se nám všem povede TOP 09 pozvednout.

Máte nějaký politický vzor?

Vzor asi vyloženě ne, ale mnoho našich i světových osobností mě určitě inspirovalo. Z těch českých je to bezesporu Václav Havel, ten dnes opravdu nesmírně schází. Karel Schwarzenberg byl jedním z hlavních důvodů mého vstupu do TOP 09, je to pro mě ikona slušnosti a neskutečně velké osobnosti. Hodně mě svého času inspiroval třeba diplomat Petr Kolář nebo Petr Pithart. Z těch zahraničních je mi blízký Barack Obama svým idealismem a určitou nadějí, kterou okolo sebe šířil, nebo Guy Verhofstadt má někdy zajímavé komentáře. Těch osobností by byla asi dlouhá řada.

Proč je dobré zajímat se o politické dění?

Dotýká se každého z nás. Denně se setkáváme s něčím, co nás ovlivňuje, ať je to práce úředníků, zastupitelů na městech, nebo vrcholných politiků v parlamentu. Každý den se přeci setkáváme s tím, kde se jaká silnice opravuje, jak bude vypadat školní výuka pro naše děti, nebo kolik platíme daní. To vše přeci řídí lidé, které si volíme. Je tedy dobré čas od času přečíst noviny s aktuálním komentářem, nebo se podívat na radnici, jak zastupitelstvo pracuje. Jedině občanský zájem a aktivita může vytvářet kvalitní politiku a sebevědomou společnost.

Osobní přání a vzkaz pro voliče?

Přál bych si, abychom dokázali lidem, že politika není jen slovo, které způsobuje zdvižené obočí a rozpaky. Dá se dělat i s lidskou tváří a slušností. Že to jde, jsme si již dokázali, chce to ale víc snahy a vůle. Bohužel často lidé vidí jen tu horší stránku. Doufám samozřejmě, že nám voliči zachovají přízeň a podporu. Jsou to oni, kteří nás tlačí a motivují, za to jsem jim opravdu vděčný.

Osobnosti:
Martin Chroust