Osobnostní medailonek Martina Chrousta

Jsem od narození Liberečák a jsem na to hrdý. Vždy když vidím panorama Ještědu vím, že jsem doma. Dřív jsem se hodně věnoval sportu, ale v posledních letech již jen rekreačně, squash, badminton, kolo, nebo turistiku. Vystudoval jsem mezinárodní vztahy a těm se chci převážně v budoucnu věnovat. Živím se marketingem a propagací. Je to pro mě hodně kreativní práce, kde se setkávám s celou řadou zajímavých lidí a nutí mě to vyhledávat správná řešení.

Co Vás přivedlo do TOP 09?

Byla to hlavně jasná pozice v přístupu k Evropské Unii a obecně k západním strukturám, také naprostá absence populismu. To že TOP 09 pojmenovávala věci tak jak jsou, nikoli jak se to zrovna hodí. To je pro mě do dnešní doby velice silný prvek, který TOP 09 neztrácí. Také je zde celá řada velice silných osobností, ať v parlamentu, senátu, nebo i na regionální úrovni, které hrály velkou roli. Byla to jednoduše skládanka několika faktorů a všechny do sebe perfektně seděly.   

Proč si myslíte, že Vás lidé volili / mohou volit? 

V současné době je důležité najít opět společná témata a směr, kam chceme naši zemi řídit. TOP 09 byla vždy tradiční stranou s jasně ukotvenými hodnotami, a to je právě v těchto časech ta největší deviza, kterou můžeme nabídnout. To, že se povedlo dát dohromady koalici do parlamentních voleb s ostatními stranami, je veliká odpovědnost, ale také šance jak napravit rozvrácený občanský, ale i politický život, který teď panuje a dá to bohužel hodně práce i času.  

Co je vaším cílem? 

Jako krajský předseda TOP 09 v Libereckém kraji mám cíl jasný. Udělat vše pro to, aby byla TOP 09 silnější a sebevědomější stranou. Důležité je začít od nás samých, být více vidět a slyšet, lépe komunikovat s našimi voliči, ne vždy se nám to dařilo jak bych chtěl. V mnohém se musíme poučit a vzít si to dobré do další práce. Mým hlavním cílem bude komunikace jak dovnitř TOP 09, tak i s našimi koaličními partnery. Osobně nikam nekandiduji, proto se chci zaměřit na soudržnost a zvládnout výzvy tohoto roku.  

Máte nějaký politický vzor? 

Vzor asi vyloženě ne, ale mnoho našich i světových osobností mě určitě inspirovalo. Z těch českých je to bezesporu Václav Havel, podobnou osobnost bychom opravdu potřebovali. Karel Schwarzenberg byl jedním z hlavních důvodů mého vstupu do TOP 09, je to pro mě ikona slušnosti a neskutečně velké osobnosti. Hodně mě svého času inspiroval třeba diplomat Petr Kolář nebo Petr Pithart. Z těch zahraničních je mi velmi blízký Barack Obama svým idealismem a určitou nadějí, kterou okolo sebe šířil, je mi opravdu velikou inspirací posledních let.  

Proč je dobré zajímat se o politické dění?

Dotýká se každého z nás. Denně se setkáváme s něčím, co nás ovlivňuje, ať je to práce úředníků, zastupitelů na městech, nebo vrcholných politiků v parlamentu. Každý den se přeci setkáváme s tím, kde se jaká silnice opravuje, jak bude vypadat školní výuka pro naše děti, nebo kolik platíme daní. To vše přeci řídí lidé, které si volíme. Je tedy dobré čas od času přečíst noviny s aktuálním komentářem, nebo se podívat na radnici, jak zastupitelstvo pracuje. Jedině občanský zájem a aktivita může vytvářet kvalitní politiku a sebevědomou společnost.  

 Osobní přání a vzkaz pro voliče?

Opakoval bych se z minulých let, ale opravdu si přeji, aby lidé věděli, že politika není jen slovo, které způsobuje zdvižené obočí a rozpaky. Dá se dělat i s lidskou tváří a slušností, které má každý v sobě. Že to jde, jsme si již dokázali v minulosti, chce to ale víc snahy a vůle. Bohužel je snadnější vnímat to negativní, než pozitivní, to totiž často bereme za normu a máme sklon to přehlížet.

Štítky
Osobnosti: Martin Chroust
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme