× Pohněme s tím. Společně!

Nezávislé zpravodajství dostalo pořádnou ránu

29. 5. 2020

Vůle a fungování veřejnoprávní České televize je pod největším tlakem za dlouhá léta. Poslanci ANO, KSČM, SPD a Trikolóry si ruku v ruce dosadili nové členy mediální rady a získali tak většinu při jejím hlasování. Je to další prohra svobodných lidí v tomto státě, a velká výhra pro současné vládnoucí hnutí, které tímto pokračuje v upevnění autoritativního stylu, kterým jim je tak vlastní. Idea „pravdy a lásky“ je na hony vzdálená od jejich potřeb a snů. Tedy vládnutí bez otázek, kontroly a ideálně opozice.

Proces Orbanizace našeho státu nyní můžeme sledovat v přímém přenosu. Hrozí zde riziko, že místo nezávislé televize, zde vznikne subjekt, který bude pouze tlumočit vládní názory bez kritického myšlení. To je cesta, která je pro demokratický stát naprosto zhoubná. Obzvláště v zemích s komunistickou minulostí a oligarchou v roli premiéra. Je opět nutná občanská aktivita a vnější tlak na tuto vládu, ale také musí být mnohem větší snaha demokratických stran, aby spojili své síly a postavili se současnému trendu ve společném bloku.

Tento rok nás čekají krajské a senátní volby, příští rok pak volby sněmovní. Zdá se být smutnou tradicí, že každá generace musí bojovat o svou svobodu. Nyní je tento krok na nás a nesmíme v něm selhat. Následky, v případě že neuspějeme, známe dobře z naší vlastní historie. Pojďme společně budovat hodnoty, o které v posledních letech přicházíme a ukončeme smutné období našich politických dějin.

Martin Chroust, předseda krajské organizace TOP 09 Liberec

Osobnosti: