NÁVRHY NA OŽIVENÍ CENTRA MĚSTA JABLONCE NAD NISOU POD V OKOLÍ DOLNÍHO NÁMĚSTÍ

28. 7. 2012

V úseku mezi Dolním a Anenským náměstím se k dnešnímu dni nachází celkem 12 neobsazených obchodů. Pokud k nim připočteme různé herny, zastavárny a vietnamské prodejny - zbývá hodně málo příjemných, útulných prodejen a obchodů s tradičním českým sortimentem. Po 17 hodině, kdy většina zbývajících obchodů zavírá, není navíc příjemné (zejména pro dámy) chodit v této lokalitě bez doprovodu. Tento stav historického centra města je naprosto tristní jak pro starousedlíky, tak pro náhodné turisty, kterým navíc návštěva této části centra Jablonce nepřinese žádný zajímavý zážitek (v podobě pulsujího podhorského centra kultury, sportu, ale i nákupních příležitostí), mimo pohledu na hloučky hlučně se bavících obyvatel.

Soukromou analýzou jsem došel k závěru, že tento umrtvující stav způsobila ve velké míře předimenzovaně rozsáhlá pěší zóna. Po vzoru podalpských obcí, kde se osobní automobily dostanou pomalou rychlostí téměř úplně všude i do historických částí, mě napadla myšlenka: Proč i v Jablonci nad Nisou nemohou žít v symbioze motoristé a pěší?

PROTO NAVRHUJI NĚKOLIK NÁSLEDUJÍCÍCH ŘEŠENÍ :

  1. Znovu umožnit možnost konání pravidelných trhů na Dolním náměstí, tj. tak jak tomu bylo za 1. republiky / viz dobové pohlednice /.
  2. Vybudovat na pozemku staré tržnice / z doby poválečné ČSSR / v Kamenné ulici prostorné parkoviště pro osobní automobily, které by umožňovalo obyvatelům města Jablonce nad Nisou + kolem jedoucím turistům parkovat co nejblíže k centru města.
  3. Umožnit pro osobní, servisní vozidla a pro vozidla zásobování jednosměrný průjezd Soukennou ulicí, tj. z  Anenského náměstí dolní částí Dolního náměstí na budoucí parkoviště v Kamenné ulici. Průjezd omezit na 15-20 km/h. V Soukenné ulici vyčlenit několik parkovacích míst pro osobní automobily pro možnost rychlého nákupu. Navrhuji využívat systém parkovacích hodin - např.1 hodinu GRATIS. V případě delšího stání pak využívat jiných - placených parkovišť.
  4. Zrušit pěší zónu v dolní části Lidické ulici mezi Dolním náměstím a ulicí 5. Května. Umožnit jednosměrný průjezd z ulice 5. května na Dolní náměstí směrem na parkoviště v Kamenné ulici (opět velmi nízkou rychlostí). V dolní části Lidické ulice vyčlenit několik parkovacích míst pro osobní - systémem parkovacích hodin - za účelem pořízení si nákupu, popř. obědu ve zmíněné části centra města - v okolí dolního náměstí. V Lidické ulici znovu zbudovat žulové chodníky - viz přiložená dobová pohlednice.
  5. Zrušit dnes nesmyslný zátaras - tj. slepou Lipanskou ulici a umožnit průjezd z ulice 5. Května do Lipanské ulice a směrem na budoucí parkoviště v Kamenné ulici.

Jsem přesvědčen, že po dokončení staré fary v Kostelní ulici, po znovuzavedení trhů s tradičními českými výrobky a zemědělskými produkty na Dolním náměstí a po zahájení provozu McDonaldu u Ovocného trhu, spolu s parkovišti na Anenském náměstí, v Kamenné ulici a u McDonaldu se výrazným způsobem oživí úsek mezi Mosteckou ulicí až k Anenskému náměstí.

V Jablonci nad Nisou dne 24. 7. 2012

Petr Louda
kandidát do kraje,
člen regionálního výboru TOP 09 Jablonec nad Nisou
Přílohy
PDF Mapa .pdf (2.7 MB)
Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme