Ministři zdravotnictví - "výkvět" v Babišově vládě

27. 5. 2021
Za posledních 3,5 roku se v Babišově vládě vystřídalo na postu ministra zdravotnictví 5 ministrů, z toho Vojtěch dvakrát.
Přehled funkčního období jednotlivých ministrů:

Adam Vojtěch     13.12.2017 - 21. 9.2020
Roman Prymula    21. 9.2020 - 29.10.2020
Jan Blatný       29.10.2020 -  7. 4.2021
Petr Arenberger   7. 4.2021 - 26. 5.2021
Adam Vojtěch     26. 5.2021 – dosud

Ministry zdravotnictví provázely aféry.

Ministr Vojtěch, právník, bývalý zpěvák a hudební skladatel, nezvádl nástup druhé vlny pandemie covid-19 a nákup ochranných pomůcek. Nejvyšší kontrolní úřad zjistil předražené veřejné zakázky a zneužívání veřejných prostředků. Byl odvolán "pro slušnost".

Ministr Prymula, ředitel FN v Hradci Králové a šéf vakcinologické společnosti. Pár hodin poté, co s dojemnou vážností žádal celý národ o zodpovědné dodržování omezení si zašel s druhým mužem ANO Jaroslavem Faltýnkem pobavit se do restaurace, která měla být zavřená. Působil ve firmě své dcery Biomed s.r.o., která inkasovala od farmaceutických firem ročně přes 41 miliónů.
Prymula si od roku 2010 vydělal, kromě platu ředitele FN, více než 32 miliónů, tyto peníze vykazoval každý rok jiným způsobem a v oznámení neuvedl své působení ve firmě Biomed s.r.o. Na podkladě toho byl odvolán.

Ministr Blatný, primář oddělení dětské hematologie ve FN Brno, spoluzakládající člen spolku Český národní hemofilický program. Souhlasil s předvánočním rozvolněním. Blokoval pomoc z Německa pro přeplněnou chebskou nemocnici. Zpochybnil věrohodnost oficiálních statistik, které v Česku uvádějí počet obětí nákaz covidem-19. Byl odvolán po odmítnutí ruské vakcíny Sputnik.

Ministr Arenberger, komunista do roku 1989, kandidát spolupráce s StB s krycím jménem Kůže, ředitel FN Královské Vinohrady. Byl příznivcem vakcíny Sputnik. Majitel neuvěřitelného majetku. Nevěděl, jaký je rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním. To ho stálo ministerské křeslo.

Opět ministr Vojtěch. Jeho opětovné zvolení svědčí pro to, že už nikdo poctivý nechce s Babišem spolupracovat. Zásadní bude, zda se bude řídit názory epidemiologů, nebo bude součástí předvolební kampaně.

Touto cestou bych chtěl poděkovat všem lidem, kteří se podíleli na zvládnutí pandemie covidu-19.

MUDR. MILOŠ REJMONT, PŘEDSEDA RO TOP 09 SEMILY A LÉKAŘ SE ZAMĚŘENÍM NA DIAGNOSTIKU PRSOU