MF DNES: Místopředsedou TOP 09 je Drábek z Jablonce

28. 11. 2009

MF DNES

Jablonec nad Nisou, Praha - Čtyřiačtyřicetiletý Jaromír Drábek z Jablonce nad Nisou se stal o víkendu místopředsedou nové politické strany TOP 09, jíž vede Karel Schwarzenberg.

Až na Schwarzenberga a právě jabloneckého Drábka jsou všichni členové nejužšího vedení nové strany bývalí lidovci. Drábek se stal jedním ze čtyř místopředsedů nové partaje. Ze všech přitom získal nejvíc hlasů - 162, maximálně jich mohl dostat 167.

Drábek byl známý především jako prezident hospodářské komory v letech 2002 až 2008, pak sám skončil. „Jsem zastáncem amerického systému dvakrát a dost. To znamená, že by člověk neměl vést jednu instituci déle než dvě volební období, protože pak už jí nemá co dalšího nového nabídnout," vysvětlil tehdy své rozhodnutí Drábek.

Nyní je předsedou národního výboru Mezinárodní obchodní komory v České republiky a čestným prezidentem Hospodářské komory České republiky. Je členem řady dalších organizací, mimo jiné předsednictva rozhodčího soudu při hospodářské komoře a správní rady Technické univerzity Liberec.

V letech 1983 až 1988 studoval technickou kybernetiku na Českém vysokém učení technickém v Praze, na téže škole později absolvoval i doktorské studium.
Je ženatý, má syna a dceru.

Celý článek: Mladá fronta DNES /30.11.2009/ str. 01 Kraj Liberecký (lib, ČTK)

Osobnosti: Jaromír Drábek