MF DNES: Kraj má problém. Docházejí peníze na poplatky

5.5.2010 / str. 01 / Kraj Liberecký / Jana Pšeničková

5. 5. 2010

Libereckému kraji docházejí peníze na úhradu regulačních poplatků za pacienty. Proto chce do rozpočtu přesunout dalších deset milionů z hospodářského přebytku. Opozice je však proti, považuje to za zbytečné utrácení.

LIBERECKÝ KRAJ Už jen něco málo přes milion korun zbývá v rozpočtu Libereckého kraje na úhradu poplatků za pacienty ve zdravotnických zařízeních. Peníze vystačí zhruba na měsíc. Pak bude muset kraj do pokladny přidat další. A už ví, kde je v napjatém rozpočtu vezme. „Přidáme dalších deset milionů korun z hospodářského přebytku loňského roku, kde je celkem osmdesát tři milionů korun. Rada kraje už to schválila, teď je to na zastupitelích," prohlásil Zdeněk Bursa, krajský radní pro ekonomiku.

Na regulační poplatky už vydal kraj v loňském roce dvaadvacet milionů korun. Pro letošní rok vyčlenili politici částku poloviční s tím, že vystačí do parlamentních voleb. Teď přidají dalších deset milionů. Sociálnědemokratické vedení kraje však věří, že pokud vyhraje volby jejich strana, poplatky se zruší.
Opoziční zastupitelé úhradu poplatků dlouhodobě kritizují. „Nesouhlasím s tím, aby kraj dotoval něco, co je ze zákona přisouzeno pacientům," uvedl Tomáš Sláma, krajský zastupitel za ODS. Podle něj navíc budou další miliony, které se musejí do rozpočtu přesunout, někde chybět. „Máme desítky projektů a možností, kde peníze přiřadit konkrétnímu cíli, a ne, že je dáme někomu jako dar," doplnil zastupitel.
Jeho strana stejně jako například Starostové pro Liberecký kraj další navýšení peněz nepodpoří. „Bohužel vzhledem k většině si to vedení kraje určitě prosadí," řekl Martin Půta, opoziční zastupitel za Starosty.

Podle něj by však peníze určitě mnohem lepší službu udělaly například v grantových fondech. „Už dříve jsme navrhovali posílení fondů, například v Programu obnovy venkova má ten Liberecký nejméně peněz ze všech krajů, peníze chybí i na obnovu památek," doplnil. Také jeho stranický kolega Marek Pieter by namísto úhrady poplatků přesunul peníze do jiných oblastí. „Raději bych podpořil tělovýchovné organizace, hasiče nebo kulturní akce, na které peníze chybějí," upozornil Marek Pieter.

Na úhradu poplatků mají nárok pacienti ve třech zdravotnických zařízeních kraje - v nemocnici v Liberci a České Lípě a v Léčebně respiračních nemocí ve Cvikově. Peníze zpět dostanou i pacienti, kteří si nakoupí léky v lékárnách krajských nemocnic a od dubna letošního roku i v nemocniční lékárně ve Frýdlantě, která patří liberecké nemocnici.

Možnost nechat za sebe regulační poplatek zaplatit kraj využívá méně než polovina pacientů.
„Nejčastěji za sebe lidé nechávají hradit poplatky v lékárnách a při hospitalizaci," sdělil Pavel Novák, krajský radní pro zdravotnictví. V ambulancích a na pohotovosti pak pacienti hradí poplatky většinou sami, úhradu kraje využívá jen každý osmý.

***

FAKTA
Úhrada poplatků V loňském roce vydal Liberecký kraj na úhradu regulačních poplatků 22 milionů korun. V letošním roce musel rozpočet navýšit o dalších 10 milionů korun. Peníze jsou však již téměř vyčerpané, zbývá necelých 1,13 milionu korun, což stačí přibližně na měsíc. Rada kraje rozhodla, že na poplatky přesune z hospodářského přebytku za rok 2009 dalších deset milionů. Nyní to musejí schválit zastupitelé.

Foto popis| Tady se platí V lékárně v liberecké Moskevské ulici za pacienty kraj poplatky nehradí.
Foto autor| Foto: Bořivoj Černý, MF DNES

O autorovi| Jana Pšeničková, s využitím ČTK

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme