MF DNES: Koho byste volili za prezidenta České republiky

13.5.2010 / str. 04 / Kraj Liberecký

13. 5. 2010

Pavel Ploc, lídr ČSSD, poslanec

»Ideální je Švejnar
S vědomím, že ČSSD zatím nemá oficiálního kandidáta, navrhl bych na tuto funkci profesora Jana Švejnara. Již v roce 2008 jsem mu dal hlas a jsem přesvědčen, že osobnost pana Švejnara představuje širokou úroveň vědění spojenou s lidskou důstojností, slušností, morálkou a úctou k člověku. Takového bych si představoval prezidenta ČR.

Věra Dunajčíková, lídr Zemanovců, ředitelka školy

»Favoritem je Zeman
Doufám, že přijme kandidaturu předseda Strany práv občanů Zemanovci Miloš Zeman, protože on je mým jediným „favoritem" na prezidenta. Je to charizmatická, respektovaná osobnost se státnickými zkušenostmi.

Roman Kumpošt lídr KDU-ČSL, ředitel a jednatel firmy

»Osobnost mimo politiku
O této otázce můžeme reálně uvažovat opravdu až po volbách, nyní jsou to úvahy a spekulace. Domnívám se, že vhodným kandidátem na funkci prezidenta by měla být osobnost mimo současnou aktivní politiku, která by společnost sjednocovala, nikoliv rozdělovala.

Zdeněk Mach lídr ODS, poslanec
»Chci volit Sobotku
V roce 2013 bych velice rád volil za prezidenta České republiky pana Přemysla Sobotku, protože si ho velice vážím a jsem přesvědčen, že by byl dobrým prezidentem.

Marie Nedvědová lídr KSČM, advokátka

»Nějaká výrazná osobnost
Rok 2013 je pro mě ještě velmi daleko a v současné době je prezidentem Václav Klaus. Nerada bych jako právník předjímala a rozhodnu se, pokud bude přímá volba prezidenta, podle osobností, které budou na tento post kandidovat. Prezidentem státu by měla být výrazná osobnost, která bude důstojně naši republiku zastupovat. Svůj tip vám však teď neprozradím. KSČM podporuje přímou volbu prezidenta.

Václav Horáček

»Slušný je Eben
TOP 09 nemá oficiálního kandidáta na prezidenta ČR a tato otázka není ani předmětem současných jednání. Budeme se rozhodovat až před volbou, ale budeme požadovat, aby to byla všeobecně uznávaná osobnost. A rozhodně by nový prezident neměl být zvolen pomocí nechutného kupčení s hlasy. Pokud jde o můj soukromý názor, tak s trochou nadsázky bych zmínil jméno Marka Ebena. Ten je zárukou slušnosti.

Martina Pokorná lídr zelených, pracuje v notářské kanceláři

»Někdo jako Švejnar
S pravděpodobností hraničící s jistotou mohu říci, koho bych prezidentem nevolila - Jiřího Paroubka. Zelení vlastního kandidáta v tuto chvíli vygenerovaného nemají, nicméně víme, jaký náš kandidát musí být: environmentálně odpovědný a nadstranický. Mně osobně by se v čele státu líbila žena. Jsem připravena podpořit takovou osobnost, jakou byl v minulých volbách Jan Švejnar.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme