MF DNES: Jak pomůžete tradičnímu sklářskému a bižuternímu průmyslu v Libereckém kraji?

Anketa lídrů v LBK / 27.5.2010 / str. 02 / Kraj Liberecký

27. 5. 2010

LIBERECKÝ KRAJ Stovky sklářů a výrobců bižuterie přišly v posledních dvou letech v Libereckém kraji o práci. Odvětví postihla nejen hospodářská krize, ale také problémy s nestabilním kurzem koruny vůči euru nebo dolaru a odvětví také škodí nekvalitní a levná konkurence z Asie.

Jak chtějí lídři osmi politických stran tomuto průmyslu, který desítky let živil Liberecký kraj a proslavil region ve světě, pomoci?

Bez podpory a zásahu státu by sklo a bižuterie nemusely další roky přežít a nezaměstnanost hlavně na Jablonecku a Českolipsku by vzrostla.

Roman Kumpošt KDU-ČSL »Ochrana před dovozem

Důležitá je podpora legislativních i ekonomických opatření, která ochrání české skláře před levným a méně kvalitním dovozem z Asie a současně jim umožní plnohodnotný rozjezd výroby. Je třeba také využít možností, jež nabízejí projekty EU při rozvoji technologií těchto odvětví, a do řešení zapojit i Technickou univerzitu Liberec.

 

Pavel Ploc ČSSD »Stát podpoří export

Podpořím zjednodušení podmínek čerpání evropských dotací pro modernizaci sklářského a bižuterního průmyslu s cílem zajištění konkurenceschopnosti a plné zaměstnanosti. Současně chci žádat vládu, aby v rámci ekonomické diplomacie podpořila export těchto našich výrobků do zahraničí, a to i v dosud opomíjených ekonomikách.

 

Petr Skokan Věci veřejné »DPH až po zaplacení faktur

Jednomu odvětví lze individuálně těžko pomoci. Ale mám konkrétní návrhy pro všechny podniky i sklářské, či bižuterní. Odvod DPH až po zaplacení faktury. Zavedení zeleného cla na dovoz výrobků, při jejichž produkci nejsou dodržovány normy a standardy, požadované po domácích producentech. A mám ještě další nápady.

 

Marie Nedvědová KSČM »Je třeba zajistit odbyt

Sklo je oblast, která zaměstnává, či spíše zaměstnávala hodně místních lidí. S dopady krize v tomto odvětví se potýkám při právních poradách zaměstnancům snad každý den. Bohužel vstupem do EU se stát trochu připravil o možnost zásahu do tohoto oboru. Pomoc bude třeba nejen finanční, ale i v zajištění zakázek, odbytu a podobně.

 

Věra Dunajčíková SPOZ »Seženeme nové trhy

V první řadě budu podporovat zpřísnění podmínek dovozu konkurenčních výrobků z mimoevropských zemí do České republiky. Kromě toho je potřeba i další pomoc. Například bych chtěla toto odvětví podporovat při shánění nových trhů, a to konkrétně prezentací těchto regionálních výrobků - bižuterie a skla na zahraničních trzích.

 

Martina Pokorná Strana zelených »Zlevníme pracovní sílu

Nedá se pomáhat jen jednomu odvětví, dají se ovšem nastavit podmínky pro všechny podnikatele tak, aby se jim snáze podnikalo v České republice. Zelení mají v programu zlevnění pracovní síly, toho chceme dosáhnout například snížením odvodů za zaměstnance. Já osobně bych ještě ráda prosadila modernizaci zákoníku práce.

 

Zdeněk Mach ODS »Snížíme byrokracii

Myslím, že pomoc sklářskému průmyslu je stejná jako pomoc jiným odvětvím podnikání nejen v Libereckém kraji. Podnikatelům ulehčí situaci hned několik opatření. Mezi ně rozhodně patří plány ODS: nezvyšování daňového zatížení, snížení byrokratické zátěže, motivace pro vznik nových pracovních míst nebo garance úvěrů.

 

Václav Horáček TOP 09 »Zručnost porazí stroje

Rád bych výrobcům skla a bižuterie v Libereckém kraji pomohl v otázce hledání nových exportních příležitostí.

To ovšem platí i pro další odvětví. Budoucnost skla vidím především v malých firmách, kde umělecká zručnost našich sklářů zvítězí nad strojovou výrobou. Díky uměleckým školám tu máme totiž hodně kvalitních designérů.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme