Méně byrokracie u nových občanek: vnitro upouští od čestných prohlášení

8. 6. 2013

Ministerstvo vnitra napravuje napodruhé další problém nových občanských průkazů. Úředníci z nich nevyčtou rodná příjmení, což způsobuje potíže při vydávání výpisů z rejstříku trestů. Resort nejprve navrhl, aby lidé na úřadech podepisovali čestná prohlášení. Teď vše změnil a chce, aby si úředníci sami našli potřebné informace.

Je to osm slov včetně několika předložek. Od podzimu však výrazně pomohou každému, kdo potřebuje výpis z rejstříku trestů. Řeč je o pozměňovacím návrhu, který ve Sněmovně před několika dny podal ve spolupráci s ministerstvem vnitra poslanec Václav Horáček, předseda sněmovního výboru pro veřejnou správu.

Doplnění slov "a údaj o rodném příjmení z informačního systému" do novely zákona o matrikách znamená, že lidé už nebudou muset při žádání o výpis dokládat rodné listy.

"Je to logická změna, protože lidem ulehčí život. Byrokracie už je tolik, že každý malý krok, který povede k jejímu odstranění, je dobrý," řekl iDNES.cz Horáček.

Problémy při žádání o výpis z rejstříku trestů nastaly v lednu loňského roku. Tehdy stát změnil podobu občanského průkazu. A z nového typu dokladu vypadl údaj o rodném příjmení. Jenže úřady v rejstříku trestů dokážou vyhledávat pouze na základě rodného příjmení. Lidé se tak vraceli domů pro rodné listy, tedy jediné lejstro, jímž mohou nyní rodné příjemní doložit.

Situace by šla zlepšit už nyní, čeká se však na změnu zákona

Situace štvala žadatele i obecní a městské úřady. Ministerstvo vnitra však odmítlo údaj na občanské průkazy vrátit. Místo toho spolu s ministerstvem spravedlnosti vymyslelo, že změní zákon tak, aby lidé mohli rodné příjmení doložit na úřadě čestným prohlášením. Změnu vložilo do novely o matrikách (více o záměru čtěte zde). Jenže teď je všechno jinak. Vnitro za pochodu tuto část novely změnilo.

"Pozměňovací návrh umožní, aby si pracovník Czech Pointu ověřil rodné příjmení přímo v informačním systému evidence obyvatel," vysvětlil mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Podle Nováka ministerstvo vnitra pozměňovacím návrhem reaguje na stížnosti lidí. Na otázku, proč úředníci nevyhledávají rodná příjmení z existující evidence obyvatel už nyní, Novák odpověděl: "Protože to zatím není v zákoně."

Primátor Kladna a předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek už dříve iDNES.cz řekl, že situace kolem výpisů z rejstříku trestů je tak zoufalá, že zlepšit ji může byť i malá změna.

Zdroj: zpravy.idnes.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme