Liberecko peníze nepotřebuje

Jinak si totiž nelze vysvětlit, proč vedení města nepřipravilo podklady pro čerpání více než 2,5 miliard korun, které nám chce Evropská unie poslat. A nejsou hotové ani nyní, více než dva měsíce po oprávněné kritice ministryně pro místní rozvoj.

V polovině srpna přijela do Liberce ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Nestává se moc často, že by vrcholný politik těm místním umyl hlavu. Karla Šlechtová to udělala důkladně. Ministryně zodpovědná za řízení čerpání evropských dotací v regionech v podstatě řekla, že Liberec a přilehlé okolí utře nos, protože neumí připravit podklady! Tím základním je dokument s názvem Integrovaný plán rozvoje území Liberec-Jablonec nad Nisou (IPRÚ), který ministerstvo potřebuje vidět a posoudit. 

Budeme schůzovat

Situace musí být opravdu vážná, neboť ministryně se pustila do svého stranického kolegy, jímž je primátor Liberce Tibor Batthyány (ANO). Ve hře jsou totiž více než dvě a půl miliardy korun, které mají přijít na rozvoj území Liberce, Jablonce a přilehlých obcí jako jsou Hodkovice, Rádlo, Chrastava, Bedřichov, Janov a další. Celkem 24 obcí a měst a 170 tisíc obyvatel čeká. Bude politické vedení Liberce, které zodpovídá za přípravu důležitého dokumentu, schopno dokončit IPRÚ včas? Zatím to tak nevypadá, což přiznal i zostuzený primátor: „Je pravda, že máme co dohánět, takže jsme si naplánovali schůzky na ministerstvu a budeme se snažit nastavit harmonogram, kterým zrychlíme přípravu. Bylo by neodpustitelné, kdyby Liberec, Jablonec a další obce o tyto peníze přišly.“

Kdo je tady veřejnost?

Obyvatelé Liberecka zatím nemají ani páru o tom, jaké projekty o evropský pytel peněz soutěží. Můžou si při té příležitosti zavzpomínat na programové prohlášení vládnoucí koalice (ANO a Změna pro Liberec): „Rozšíříme spektrum nástrojů komunikace s veřejností, zabezpečující účast veřejnosti na přípravě projektů od fáze záměru až po realizaci projektů,“ a přemýšlet, kdo je tady veřejnost.

Všichni bychom si ale měli držet palce, aby primátor a vládní koalice ANO a Změna dohnali, co jim uteklo. Horlivý by měl být hlavně náměstek primátora Jan Korytář, do jehož gesce příprava projektů spadá. V době návštěvy kritické ministryně byl na dovolené. Na výtky, které k jeho práci zazněly, pak reagoval způsobem, za který by se nemusel stydět žádný „muž na radnici“: „Je hotová analýza a obecná návrhová část, nyní probíhá hodnocení jednotlivých projektů. Pak proběhne úprava návrhové části a celý dokument bude předložen ministerstvu,“ slíbil na serveru Idnes.

Škoda, že se do toho pořádně neobul včas, protože s dotacemi to Jan Korytář (ZpL) opravdu umí. Pro ekologickou organizaci Čmelák dokázal získávat peníze celé roky, a teď podcení přípravu IPRU s možností čerpání více než 2,5 miliardy? Možná má nějaké eso v rukávu, což bychom všichni ocenili.

Radost pro všechny

Vedení města nám zatím předvádí, jak peníze nevzít, i když je chce Evropa dát. Bohužel tím nezchudnou lidé v  čele města, ale Liberec a náš region.

Kraj by za ně mohl například pořídit modernější Severočeské muzeum s bezbariérovým vstupem, uzpůsobit střední školy i pro tělesně postižené studenty či zrekonstruovat silnici v Oldřichově v Hájích. Liberec a Jablonec by ze stejného balíčku pořídily třeba modernizaci tramvajové trati a její prodloužení až do centra Jablonce. Také obce by jistě věděly, co s penězi navíc.

Radovat by se nakonec mohlo i samo ZPLANO (koalice ANO a Změna pro Liberec), neboť by si mohlo „odškrtnout“ hned dva své volební sliby: že budou lídrem širšího regionu, s odpovědností za tento region, a že budou systematicky vyhledávat zdroje financování z evropských fondů a dalších dotačních zdrojů pro rozvoj města. 

Někdo má rád fiše, jiný práci

Jde o pouhé dvě a půl miliardy, takže žádný spěch... vždyť nás Jan Korytář ujistil, že všechno v pohodě stihne a s veřejností projedná: „Zatím to nejsou projekty, ale projektové fiše - náměty, které budou ještě dopracovávány s veřejností,“ tvrdí náměstek primátora. Možná spoléhá na to, že nikdo neví, co je to fiše.

Mnohem jednodušší slovo práce jako řešení nabízí František Gábor (TOP 09): „Některé věci se nedají jen okecat. Prostě se musí odpracovat,“ říká zastupitel, podle kterého by evropské peníze zachránilo jediné - pořádek a systematická práce podle harmonogramu, prosté projektové řízení. „Pokud by to tak bylo, nebyli bychom v této situaci,“ poznamenal František Gábor k hrozícímu zavření kohoutku s evropskými penězi.

TOP 09 je v libereckém zastupitelstvu novou stranou a její opoziční role spočívá v důsledné kontrole toho, co v zájmu veřejnosti uvaří v koaličním hrnci. Lídr liberecké TOPky Gábor slibuje, že v důležitých projektech bude vždy konstruktivní. „Jako tradiční strana jsme nepředkládali, nepředkládáme a předkládat nebudeme prázdné sliby a jednoduchá populistická řešení,“ uzavírá zastupitel František Gábor.

TOP 09 Liberec

Občasník I NÁŠ LIBEREC, listopad 2015

Přílohy
PDF Občasník I NÁŠ LIBEREC č. 1.pdf (2.6 MB)
Štítky
Osobnosti: František Gábor
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme