Liberec by chtěl získat a obnovit lanovku na Ještěd

13. 6. 2022

Výstavba nové lanovky na Ještěd je jedním z hlavních témat, se kterými chce v podzimních komunálních volbách uspět v Liberci společné uskupení Starostové, TOP 09 a KDU-ČSL.

„Lanovka na Ještěd je srdcová záležitost Liberečanů. Budeme usilovat o to, aby lanovka, až se ji podaří znovu vybudovat, přešla do majetku města a ideálně byla zařazena do systému městské hromadné dopravy,“ sdělil lídr kandidátky, současný primátor Liberce Jaroslav Zámečník. Teď je lanovka mimo provoz kvůli loňské nehodě, při níž se jedna kabina zřítila a zemřel v ní průvodčí.

Jako další priority vidí kandidáti spolupráci města s Libereckým krajem na výstavbě Centra urgentní medicíny a náplavky u krajského úřadu. „Máme také snahu získat budovu Skloexportu u vlakového nádraží, kterou dnes vlastní stát a zřídit tam Centrum zdravotních a sociálních služeb. Mělo by jít o kombinaci nekomerčních a komerčních služeb,“ nastínila trojka na kandidátce Anna Provazníková.

Starostové chtějí také dál pokračovat v rekonstrukcích základních a mateřských škol a posílit výdaje v participativním rozpočtu. Dnes mohou občané města hlasovat o rozdělení 5 milionů korun za rok na projekty, které sami navrhnou a týkají se zlepšení veřejného prostoru. Starostové chtějí částku navýšit na 12,5 milionů ročně.

„Myslíme i na oblast kultury, která v době covidu byla velmi postižena a lidé se k ní navrací jen pozvolna. Rádi bychom proto každému žákovi umožnili jedno divadelní představení zdarma, zatím ladíme jakou formou by to bylo,“ uvedla Hana Zemanová. Stranou nemá podle Starostů zůstat ani revitalizace sídlišť Broumovská, Gagarinova a Vesec, kde by kromě parkovacích míst měla přibýt i hřiště či cvičební prvky. Zásadním tématem pak bude rekonstrukce městského bazénu a hlavně způsob, jakým modernizaci financovat.

Uskupení Starostů, TOP 09 a lidovců před 4 lety volby v Liberci vyhrálo. „Většinu z toho, co jsme si předsevzali, jsme splnili. Navíc jsme se museli vypořádat s dvěma lety covidu a teď důsledky války na Ukrajině. Myslím, že máme šanci opět uspět a posunout tak Liberec dál,“ řekl Zámečník, který tak bude obhajovat post primátora.

Jana Pavlíčková

Zdroj: Mladá fronta DNES, 7. 6. 2022

Štítky
Osobnosti: Robert Korselt
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme