Kdo to je Zdeněk Chmelík?

6. 9. 2021

Jak mnozí již jistě víte, jsem dvojka na kandidátce koalice SPOLU v Libereckém kraji v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny.

Pro ty, kteří mě neznají a chtěli by si ujasnit, jaké jsou mé cíle a proč se vlastně snažím být v PS, jsem připravil následující článek formou rozhovoru.

Ten mnohé napoví... A pokud by měl kdokoliv jakoukoliv doplňující otázku, rád ji zodpovím v komentářích pod článkem nebo při našem setkání v ulicích měst našeho kraje.  

Pane Chmelíku, kdo vlastně jste? Kdo to je Zdeněk Chmelík?
Naslouchač, sběrač, vyhodnocovač. Prostě analytik. Nejsem ten, který někam přijde a je hned mistr světa. Rád si chvilku posedím v koutku a z povzdálí sleduji, co se děje. Prostě si věci rád nejdřív osahám a pak je teprve komentuji. Tedy Zdeněk Chmelík je vlastně docela obyčejný chlap, který rád přijímá výzvy, ať už jsou jakékoliv.
  
Jste zastupitelem Liberce, co podle Vás chybí vašemu městu, potažmo celému kraji?
Doprava, infrastruktura, zdravotnictví. Náš kraj nemá ani metr elektrifikované trati. Víte, pořád se dnes hovoří o elektromobilech a šetření přírody, ale mnohem dále by nás dovedla změna a vybudování infrastruktury. Chceme obrovské peníze investovat do EV a OZ, ale vlakem jedete z Prahy do Liberce stejně dlouho jako v roce 1900, tedy 4x déle než po dálnici a pěkně na naftu. Liberecký kraj je takové nechtěné území státu a pokud se nepodaří jej reálně napojit na zbytek republiky v celé šíři infrastruktury, přicházíme tím o příležitosti jak na straně obyvatel kraje, tak na straně státu. A Liberec? Jako páté největší město ČR a jako krajské město má na obyvatele stejný podíl v RUDu jako ta nejmenší vesnička. A to i přes to, že krajská města poskytují ohromnou část veřejné služby typu divadla, kina, bazény, městskou dopravu, sportovní zázemí, svozy odpadů, atd... Už jenom ten paradox, že první čtyři města dostávají 2x až 4x více peněz, je prostě pro Liberec jasné znevýhodnění a je to brzdou pro jeho rozvoj. Tohle by se mělo změnit.
 
Program koalice SPOLU bychom asi oba označili za vcelku obsáhlý, skutečnost je ale taková, že lidé přiliš volební programy nečtou. Jakou část byste vyzdvihl?
Podpora bydlení. V dnešní době téma, které je velmi aktuální a stává se z něj ohromný sociální problém. Nedostupnost rovná se nemožnost se rozvíjet. Tedy frustrace a v podstatě zkažený život. Bydlení v dostupné formě musí být dosažitelné a zlomit nepříznivý trend musí být cílem každé budoucí vlády. Koalice SPOLU bydlení programově řeší a odborníci, kterými disponujeme mají širokou škálu řešení, které jsou v programu obsaženy. Budeme podporovat družstevní bydlení, tvorbu bytových fondů obcí a společné investice státu a soukromých subjektů. Cílem je stavět 40.000 nových bytů ročně a zajistit jejich dostupnost formou snížení administrativy, podporou financování a třeba i daňových úlev, pokud to bude třeba. Místo, kde mohou lidé žít, je základem úspěchu vyspělé společnosti, kterou chceme být.
 
Po zvolení do PS byste se chtěl věnovat jakým tématům? Co by bylo vaším cílem?
Víme, že jedním z nich je dostupné bydlení a stavební zákon. Dále bych rád zasadil o změnu RUD tak, aby se na krajská města dostávalo finančních prostředků ve zvýšené míře odpovídající jejich funkci ve státě a ve společnosti. Samozřejmostí je podpora efektivního malého státu a vyrovnaných veřejných rozpočtů, podpora podnikání, výzkumu, vývoje a inovací.  Nelze vynechat digitalizaci státní správy, ale to slibují všichni, takže předpokládám, že se o to s nikým přít nebudu. Velkou výzvou je podpora vybudování dopravní infrastruktury směrem do Libereckého kraje s napojením do Německa, ale to je téma, které se za všeobecné moc považovat nebude. Ano, je to trochu sobecké, ale potřebné. Nakonec jsou to věci, které člověka bytostně rozčilují, a nechápe, proč nejdou změnit. Exekuce, množství zdravotních pojišťoven, neziskovky, zbytečné státní instituce, atd… Prostě desítky, stovky věcí, o kterých víme, že nefungují nebo nás stojí zbytečné výdaje, ale není vůle a schopnost je změnit. Věřím, že nové složení sněmovny se k nim postaví čelem a konečně se je podaří změnit. Minimálně v obou koalicích znám dost lidí, kteří před problémy hlavu do písku neschovávají. Věřím, že mezi ně patřím i já. Máte nějakou vizi, jak by měla naše republika vypadat za 10-20 let? Malý, efektivní, pro občana pochopitelný stát, který nebude nabubřelým dohlížitelem, ale oporou. Jak pro občany, tak pro podnikatele. V podstatě stát, o kterém nevíte, a který Vám pomůže, když potřebujete. Ekonomika založená na technologiích, ale také na udržitelném zemědělském hospodaření. Stát, který není ekonomicky závislý na milionech zahraničních dělníků s ekonomikou s vysokou přidanou hodnotou finálních výrobků a technologií.
 
Proč by lidé měli volit koalici SPOLU?
Velmi často slýchám voliče, jak se zaobírají naší minulostí a vším, co se událo před deseti, dvaceti lety. Objektivně v té době jsem sice žil, ale kromě mladického života mě s ní nic nespojuje. V posledních letech jsme tady měli vládu, která s velikou podporou občanů dovedla naši zemi tam, kde je, a naplánovala nám budoucnost, ze které se budeme velmi dlouho ekonomicky vzpamatovávat. Koalice SPOLU vyslyšela volání voličů po vytvoření spojených sil, které budou zastávat jeden program a domluví se mezi sebou na směřování země. Tuto poptávku jsme uspokojili a dnes jsme konstruktivní a pragmatickou alternativou k populistům a extremistům. SPOLU nabízí splnitelný a pragmatický program, který je z velké části promítnutelný do budoucího programového prohlášení vlády, kterou máme ambici po volbách sestavovat.
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme