K výroku prezidenta ČR ohledně ústavních zvyklostí, které veřejně označil jako idiotské

Komentář MUDr. Jana Marušiaka, Ph.D.

12. 7. 2013

Hlavy států euroatlantického prostoru mohou být zastánci různé politické orientace na pravo - levé ose. Většina z nich je ale respektována jako kultivovaná osobnost dokonale ovládající etiketu veřejného -diplomatického projevu státníka. Je to dáno tradicí mnohaleté demokracie v těchto zemích /příkladem budiž třeba Anglie či USA/, tradicí výchovy v rodině, pěstující přirozenou úctu k autoritě a respektující nutnost vzorů jako příkladů k následování pro mladou generaci.

Po světoznámém prezidentovi T. G. Masarykovi vstoupili do tohoto klubu evropských elit též Václavové Havel a Klaus a nyní Miloš Zeman. Čím přispěli lze historicky zatím posoudit pouze u prezidenta Masaryka, ale svoji trošku do mlýna přidali i naši porevoluční prezidenti.

O dvou Václavech - tolik osobnostně a morálně odlišných tento můj komentář není. Čtenář tuší, že následující řádky budou o vášnivém kuřákovi, lidovém tribunovi s láskou k šunce od kosti, který nepohrdne nabídnutou skleničkou a nad ní poleví uzdu ke svým známým „inteligentním“ bonmotům, druhdy nevkusně či machisticky zaměřeným. /Příkladem budiž komentář k obětem povodní, které by tento muž politoval, teda pokud by to nebyli novináři/. Bonmot více hloupý a hrubý, než vtipný - jak říkával pan Werich.

Aniž bych sahal do daleké historie, vidím zde jistý vzor v prezidentu Gottwaldovi, ten ale kouřil - světe div se - buržoazní dýmku, nicméně po 3 sklenkách slivovice by se některé shody našly. No a samozřejmě Jelcin - známá ruská figura, Rus a Slovan každým coulem, tak nějak taky lidový chlapec.

Mentalita Zemana je veřejnosti známá, jeho první excesy s virózou na Korunovačních klenotech zůstanou nezapomenutelné. I přesto si udržuje cca 50% popularitu u veřejnosti, což je pěkné zpětné zrcadlo o našem národě, víceméně levicově orientovaném. Nic nového, ani překvapivého.

Kroky prvního přímo zvoleného prezidenta na politické šachovnici doporučuji pozorně sledovat. Jeho v minulosti zhrzené ego ranou z řad tehdejších spolustraníků sociální demokracie bude ovládat prezidentovu snahu o „přeskupení“ levice děj se co děj, jeho slovy k tomu bude potřebovat pár užitečných idiotů. První dějství v loutkové vládě nám právě začíná. Nikoho nezajímá, policii a státní zástupce nevyjímaje, že ministr financí Fischer byl odměněn dobře placeným místem právě za svoji loajalitu před druhým kolem prezidentských voleb, kdy v typicky normalizačním schématu, které znal z minulosti, dal přednost záchraně kariery před záchranou svoji důstojnosti. No a vyřešil dluhy z kampaně, 5 milionů mu hned nasypali ti, kteří u Honzy jednoho dne zaklepou na ministerské dveře.

To, že prezident nazývá ústavní zvyklosti idiotské, jako kdyby mi rezonovalo v uších známou ozvěnou z dob totalitních - soudruzi ona ta ústava se dá vykládat po našem.

Jsem si vědom toho, že minulá pravicová vláda udělala řadu chyb. A také za ně dostává po zásluze na frak. To ale ani na okamžik neznamená, že na principy konzervativní pravicové politiky - tolikrát ve světě vyzkoušené - rezignujeme. Je to právě naopak. A má li současný prezident potřebu tancovat kozáčka na levicové stranické veselce, budeme ho na pravici bedlivě pozorovat. A nabídneme podium pro zcela jiný tanec.  Pravicový volič musí vědět, že má stále koho volit  - program jeho stran se nemění. Pojďte do toho klání s námi!

MUDr. Jan Marušiak, Ph.D.
člen Regionálního výboru TOP 09 Liberec
kandidát č. 2 pro následující volby do PS PČR
kandidát na senátora ve volbách 2010
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme