Jednání se starostou Turnova Ing. Tomášem Hockem

6. 3. 2013

Ještě než byl Tomáš Hocke zvolen 28. února 2013  novým starostou Turnova (za radní Libereckého kraje Hanu Maierovou), položili jsme mu několik otázek k aktuálnímu dění v Turnově.

1) Rekonstrukce zeleně v ul. 5. května a Zborovská: stejně jako nám, i jemu se zdály údaje z úřadu poněkud nadsazené. V ul. 5. května mělo být vysázeno 180 stromů a 4 419 keřů (tyto údaje byly dodány opozici jako součást odpovědi na její dotazy a byly uvedeny i v materiálech pro únorové zastupitelstvo). Na vyžádání nám pan Hocke dodal rozpočet a projektovou dokumentaci, ze které vyplynulo, že ve skutečnosti bylo v ul. 5. května vysázeno 132 stromů a 2 694 keřů a v ul. Zborovská nestál jeden strom 2 394 Kč bez DPH, ale pouze 992 Kč bez DPH. Nabízí se otázka, proč radniční úředníci opakovaně poskytují špatné údaje? Stejně tak, dle našeho názoru, nadměrné množství stromů a keřů v ul. 5 května nebylo potřeba a ani argument, že větší část platila EU, neuspěje.

2) Registr smluv: s registrem smluv nemá problém, nebrání se co největší transparentnosti.

3) Zpoplatnění parkování: aktuálně se jedná o Nádražní ulici, kde stejně jako my navrhuje zavedení systému kotoučových hodin (funguje např. v Semilech), když už by tam měly být parkovací automaty rozmístěny.

4) Cena vodného a stočného: pro další zdražování ceny vody ruku nezvedne, byl by pro zafixování ceny, před jednáním o ceně na konci roku, se včas zeptá zastupitelstva, jak doporučuje hlasovat svým zástupcům v Radě VHS. Koncesní smlouva by měla být veřejná. Chtěl by jednat s VHS, aby nedávalo do země ty nejdražší trubky.

5) R35: realistický pohled, snaha uchránit co nejvíce Turnov před možnými negativními dopady, jednat s ministerstvy minimálně o ponechání jen jedné územní rezervy v ÚP města.

6) Odlehčovací komunikace přes Luka: zde jsme se neshodli. I přesto, že si uvědomuje finanční nereálnost stavby z pohledu městského rozpočtu (limit zadlužení je 130 mil., stavba by stála 0,5 mld. a pravděpodobně by nešlo využít dotací), je spíše pro. Opětovně o tom nechá hlasovat zastupitelstvo. Snaha hledat i jiné varianty odlehčení centru města. Pan Hocke také uvedl, pro nás novou informaci, že tato vnitroměstská odlehčovací komunikace, již není vedena v ÚP kraje jako obchvat na Semily.

7) Obchvat na Semily: chce zahájit jednání s krajem a dotčenými obcemi – Mírová.

8) Prioritní investice: shoda na prioritních investicích, které jsme měly v programu nebo prosazujeme – zahájená rekonstrukce ul. 28. října, pokud bude dotace – rekonstrukce ZŠ Alešova a sídliště u nádraží, vysoutěžit a začít s realizací Waldorfské MŠ a sportovního areálu v Maškově zahradě.

9) Fůze PNT a KNL: je k ní spíše skeptický, jeho názor sdílíme, obava z rušení dalších oddělení a zaměření turnovské nemocnice především na následnou péči.

Michal Loukota, předseda MO TOP 09 Turnov
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme