Je tomu již 15 let, co Česká republika vstoupila do Evropské Unie

Je tomu již 15 let, co Česká republika vstoupila do Evropské Unie spolu s dalšími státy. Stala se tak součástí rodiny států, které se rozhodly upřednostnit společná pravidla, právní  řád, morální hodnoty a spolupráci nad nacionalismem a možným konfliktem. Počátek evropské integrace můžeme dohledat již po druhé světové válce, kdy právě první integrační smlouvy měly zamezit dalším zhoubným konfliktům.  

1. 5. 2019
Cesta, kterou jsme si vybrali, není jednoduchá a je na ní mnoho otazníků, které musíme řešit. Výhodou je, že nemusíme tyto otázky řešit osamoceně, ale máme na to 27 spojenců, kteří se rozhodli jít po stejné cestě s námi. Toto spojenectví nám dává velké množství výhod – volný pohyb po celém kontinentu bez bariér, možnost obchodovat a bydlet kde se nám zlíbí, platit v mnoha zemích stejnou měnou. Mnoho dalších věcí, které jsou pro nás dnes automatické, si vůbec neuvědomujeme. Ať je to policejní a justiční spolupráce, volné volání a internet po celé EU, zdravotní servis, atd. Přes všechno, co se podařilo, ale zůstává mnoho slibů a závazků, které jsou nedořešené a zůstaly pouze na papíře. Příkladem může být přijetí společné měny, což je asi nejvýraznější závazek, ke kterému bychom se měli v budoucnu přihlásit a kterému bychom měli dostát. 
 
EU nesmíme nikdy brát pouze jako prostředek čerpání dotací, nebo jako nástroj pro vlastní obohacení. Je smutné, kolik našich představitelů se za tímto lehkomyslně schovává. Tento pohled je ale naprosto lichý a hodně vzdálený realitě a důvodům proč EU vznikla a proč je to tak úspěšný projekt. Byť se nám mnozí snaží namluvit opak. V první řadě je to závazek a symbol vedoucí k odpovědnosti. To, co postihne našeho souseda, se bezprostředně týká i nás samotných. Bohužel je velice jednoduché vytvářet domněnku, že jde pouze o ekonomický projekt. Mnoho politických osobností z celého světa si také velice rychle zvyklo na princip “co se povedlo, je naše vlastní zásluha, a za vším špatným je zlý Brusel”. Pravda nemůže být vzdálenější realitě. Díky našemu zastoupení jsme u všech důležitých jednání. Naše vlastní neochota a nezájem o věci veřejné z nás pak může dělat jen posluchače a co hůř, přikyvovače.
Je zde mnoho věcí, na kterých musíme zapracovat, ať je to vnitřní a vnější bezpečnost, stejná kvalita služeb a zboží pro všechny občany společenství, některé právní normy. Velkým problémem muže být nerovnost na osách sever-jih, nebo východ-západ. Nic není dokonalé a už jen to, že si naše vlastí nedostatky uvědomujeme je alfou a omegou našeho budoucího růstu. 
 
Můj sen o budoucnosti naší republiky i mé vlastní je právě nedílně zakotven s našimi Evropskými partnery, protože tento projekt nemá ve světě obdoby. Jsme uskupení mnoha států, mnoha lidí a mnoha názorů, a to nás činí jedinečnými. Pojďme Evropskou Unii dále společně budovat a zlepšovat, stojí to za to.

Martin Chroust, předseda TOP 09 Liberecký kraj

Štítky
Osobnosti: Martin Chroust
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme