Jak se Turnov vyrovnává s propadem příjmů do městského rozpočtu?

21. 9. 2020
Turnov nemá „státní luxus“ - není možné mávnutím kouzelného proutku navýšit městský rozpočtový schodek. Jednak by to bylo krajně nezodpovědné a potom - zatímco šílený schodek státního rozpočtu se nám zdá neuchopitelný a vzdálený, zadlužení města už obyvatelé rozumí mnohem lépe, jedná se o naše město a naše dluhy.

V rámci rozpočtové odpovědnosti musí být rozpočet vyrovnaný. Výši příjmů z měsíce na měsíc neovlivníme, proto jsme nuceni hledat úspory ve výdajích – zodpovědné je omezovat provozní výdaje, což se děje, hned další na řadě jsou investiční výdaje. Ty nejlépe neškrtat, nicméně při poklesu daňových příjmů, který lze předpokládat, budeme nuceni minimálně odsouvat některé velké investice. Do obcí by také měla přijít kompenzace výpadku daňových příjmů ve výši 1 250 Kč na obyvatele.

Potřebujeme se zadlužit?
Dobrou zprávou pro město je fakt, že i nadále jsou municipality vnímány jako extrémně solventní klient pro banky, díky tomu nám krize přinese jistě nízké úrokové náklady na případných úvěrech, kterými budeme dofinancovávat náročnější akce. Turnov je stále zdravě zadlužen, může si to dovolit - a je dobře dávat signál, že chceme a můžeme investovat.

Otázkou zkrátka je „jen“ kdy budeme potřebovat úvěr a chtít investovat. Na mnohé plánované akce pro příští rok prostředky nebudou a budou se realizovat později. Turnov je svou polohou a vybaveností atraktivní pro nové obyvatele i firmy, budeme podporovat stávající i nové rozvojové zóny. V delším časovém horizontu můžeme uvažovat o jiném způsobu provozování vodohospodářského majetku, které by přineslo do městské kasy desítky milionů ročně.

Lídr kandidátky Společně pro Liberecký kraj Jiří Klápště k tomu dodává: „Stejně odpovědně jako Turnov by se měl zachovat celý Liberecký kraj. Mimo hledání úspor, je třeba dobře zvážit velké investice a nastavit rozumnou míru zadlužení tak, aby další krizi a propad příjmů krajské finance zvládly.

Michal Loukota, radní města Turnov 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme