Jak azylant k bohatství přišel

13. 1. 2020
Myslím, že každý z nás už slyšel spoustu zajímavých zpráv o tom, na kolik si nelegální přistěhovalci přijdou díky solidaritě českého státu. Inu, připomíná to doby, kdy se „říkávalo“, že lidé na dávkách, kteří v tom „umějí chodit“, inkasují krásných 50 000 Kč měsíčně.

Jako bývalý zaměstnanec úřadu práce (na odboru nepojistných sociálních dávek a dávek pěstounské péče) vám mohu s klidným srdcem říci, že se jedná o stejné hloupé řeči, s nimiž jsem se snažila bojovat na můj vkus až příliš dlouho.
Kvůli hoaxům a falešným zprávám připomínajícím tichou poštu, kde je zřejmé, že poslední v řadě řekne nějakou hloupost, sledujeme spoustu lidí šířících, mnohdy i v dobré víře, nesprávné a nepodložené informace.

Ráda bych se s Vámi podělila o pár čísel, se kterými si dal práci pan Petr Nutil ze serveru Manipulátoři.cz.

Celý příspěvek si můžete přečíst přímo na jeho facebookové stránce, zde proto uvádím pouze podstatné informace.

1. Kapesné pro žadatele o mezinárodní ochranu, pobývající v přijímacím centru, činí 30 Kč na den. Měsíčně tedy 900 Kč, což rozhodně není žádná „hitparáda“. Sice dostane zdarma najíst, ale peněz na rozdávání rozhodně moc nemá.

2. Pak tu máme pobytová střediska, kde si žadatelé o azyl vaří sami, a díky tomu je jejich finanční injekce o něco vyšší. Ti dostávají 3 410 Kč měsíčně, což odpovídá životnímu minimu. Výjimku představují nově příchozí žadatelé s vyšším obnosem, než je částka životního minima, kteří si náklady platí sami – a to jak ubytování (130 Kč na den), tak i stravu (112 Kč na den).

3. Žadatelé ubytovaní mimo pobytové středisko si z vlastních prostředků hradí ubytování i stravu bez podpory státu.

Nicméně žadatelů o azyl v ČR mnoho není – v roce 2018 jich bylo například 1 702. Data za minulý rok bohužel ještě nejsou k dispozici, ale tuto informaci mám ze stránek ministerstva vnitra.

Petr Nutil také dodává, že pokud je člověku přiznán status azylanta, má právo zažádat o dávky státní sociální podpory a hmotné nouze, stejně jako občan ČR. Úřad práce přitom posuzuje všechny žádosti individuálně a rozhodně to není nic jednoduchého. V žádném případě ale nelze říct, že by úřady práce byly plné azylantů.

Když už se vracíme k dávkám státní sociální podpory a hmotné nouze, na internetu je k dispozici hned několik kalkulaček, které Vám pomohou zjistit výši dávky, na niž máte se svými příjmy a náklady na bydlení nárok. Máme zákony, kde je jasně dáno, kdo a za jakých podmínek má právo na výplatu jakýchkoliv dávek. V žádném případě netvrdím, že je to systém dokonalý. Ale závidět někomu, že „je na dávkách“, ze kterých nakonec stejně poplatí jen to, co musí, a šířit kvůli tomu falešné informace, je zbytečné, a v dnešní společnosti plné nenávisti navíc i hloupé.

Děkuji Vám za pozornost.

Bára Kundrátová, místopředseda TOP týmu Liberec.

Osobnosti:
Bára Kundrátová