Industriální památky nebo brownfields?

8. 8. 2012

V Libereckém kraji se oba termíny často spojují a také mají zvláštní nádech. Obecně platí, že brownfield znamená pro území zátěž, která často ohrožuje životní prostředí, a je třeba ji sanovat. Liberecké brownfields se ale pojí s hlavně s průmyslovými památkami, které mají také kulturní a estetické hodnoty, a tak dodávají tomuto pojmu jistý pozitivní náboj. To znamená snahu ne likvidovat, ale oživit či zachránit.

Liberecký kraj je bohatý na „superstavby“ druhé poloviny devatenáctého a první poloviny dvacátého století.  Skutečně, na relativně malém území se sešlo mnoho špičkových techniků, odvážných podnikatelů, vynikajících architektů, precizních stavebních firem i tisíce pracovitých lidí. To vše unikátně poznamenalo krajinu Libereckého kraje.  Rakouský císař František Josef I. byl prý rád, že se průmysl rozvíjel především v českých zemích a jemu zůstali „jeho“ krásné Alpy nedotčené, ale tehdejší průmysl „naše“ hory kupodivu až tak neponičil. Ta doba je však pryč. Kdysi moderní budovy mají výraznou patinu, zestárly a člověk k nim cítí jistý sentiment. V Libereckém kraji máme často „průmyslové paláce“ uprostřed ničeho, uprostřed hvozdů. Je fakt, že život doby průmyslové revoluce uvnitř takového Manchesteru musel být ukrutný. V Libereckém kraji nevytvořila průmyslové éra takové sociálně a hygienicky patologické prostředí jako ve městských aglomeracích. Vesnice zůstali vesnicemi a z továry bylo vidět do lesa nebo alespoň na louku. Moje představa takového horala scházejícího brzy ráno ze stráně třeba v Bratrouchově do tkalcovny Herzfeld & Fischel na Hradsku je sice možná naivní, ale i tak, rozdíl tam musel být (i když dřina i zde musela být neskutečná).

Dnes je vše jinak. Němci, jako většinoví podnikatelé v tomto regionu, zde ztratili své majetky, průmysl se z Evropy pomalu vytrácí a nám tu zbyly v údolích u potůčků železobetonové haly, mnohapatrové věžáky a tovární komíny. Kdybychom byli v tom Manchesteru, tak bych věděl: mohli bychom většinu staveb využít pro kanceláře, luxusní byty, kluby, muzea a galerie, ale co tady??? … problém.  Malé obce založené na průmyslu mají vysoké procento nezaměstnanosti a kdysi prosperující turistické destinace dnes zejí prázdnotou.

Industriální památky jsou zároveň brownfields, chtělo by se říct bohužel. Existuje pár úspěšných přestaveb na nové využití a některé továrny stále vyrábějí. Velká část historického průmyslu je ale „mrtvá“ a jejich majitelé ji jen tak nevzkřísí.

Jak může pomoci Kraj?

1. Evidencí, databází a monitoringem (to se již děje, např. na adrese http://regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz/page3523) naleznete téměř 350 nemovitostí zařazených do kategorie brownfield;

dalším zdrojem informací je například databáze společnosti ARR - Agentura regionálního rozvoje, s. r.o. , která eviduje 445 lokalit

2. Osvětou, informacemi, pozitivními příklady; to co řešíme v Libereckém kraji řešili již v Anglii, v Porúří nebo třeba v Ile-de-France, tak proč se neinspirovat (existuje mnoho metodik revitalizací brownfields); Kraj by měl informovat o možnostech získání podpor a dotací

3. Aktivní vyhledávání investorů pro vhodné lokality: výroba energie, moderní průmysl, bydlení, bydlení pro seniory, kultura, služby pro cestovní ruch….

4. Finanční podpora – čerpání dotací a grantů (v případě samosprávné jednotky typu kraje se jedná o spornou formu podpory, protož se ne zcela shoduje s posláním Kraje)

5. Strategickými plánováním (Program rozvoje libereckého kraje) a územním plánování na úrovni kraje (Zásady územního rozvoje Libereckého kraje); toto je zbraň mocná a Kraji naprosto přísluší

6. Vlastními projekty: například programy na rozvoje průmyslových zón a podnikatelských inkubátorů; je to sice veřejná investice, ta ale přináší ekonomický profit, pracovní místa, a tak i veřejný prospěch

7. Kraj jako platforma pro koordinaci různých zájmů: životní prostředí, prosperita, bytová politika, cestovní ruch, technická infrastruktura, energetická soběstačnost, chybějící služby, ochrana architektonických památek… Kraj jako komunikační mezičlánek mezi jednotlivci (majiteli nemovitostí, investory), středními a vysokými školami, vědeckými institucemi, obcemi, ministerstvy atd. (Kraj jako komunikační a informační platforma)

8. Zprostředkování spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem

9. Vymáháním práva (přenesená působnost) vůči vlastníkům staveb pro zajištění ochrany zdraví a životů osob nebo zvířat, případně ochrany jiných veřejných zájmů, včetně ochrany životního prostředí

Liberecký kraj se fenoménu industriálního dědictví vyhnout nemůže. Vzhledem k tomu, že problém nevyužitých a chátrajících průmyslových areálů přesahuje měřítko měst a obcí, je na krajské samosprávě koncepčně řešit průmyslové brownfields. Myslím si, že pro to již v minulosti byly vytvořeny dobré základy a dá se na nich stavět.

Nejsem zastáncem nesmyslných projektů financovaných například z Evropské unie. Umělý projekt vytvořený jen pro utracení dotace je k pláči. Opět vzniká umělá zaměstnanost, stavějí se nesmyslná muzea, do kterých pak nikdo nechodí a opravdoví podnikatelé ztrácejí chuť do práce.

Veřejné prostředky lze utrácet za cokoli, teoreticky tedy i za opravy průmyslových památek. Dle mého názoru je ale správnější, chápat KRAJ, jako velmi otevřenou základnu, na které se potkávají starostové obcí, podnikatelé, občané, ale i zástupci orgánů státní správy a dalších institucí. Výsledkem může být zdroj informací, komunikační prostor a inspirace k činnosti.

Je lépe posunout pojem KRAJ od „rozdělovny příjmů z daní“ směrem k živému, tepajícím a otevřenému organismu – motoru pro celý region.

Jan Drahozal

kandidát do kraje,
místopředseda krajského výboru TOP 09 Liberecký kraj,
předseda regionálního výboru TOP 09 Semily
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme