× Pojďte do toho s námi.

"Hurá do školy"

16. 4. 2021

Tlaky a často kontraproduktivní názory na návrat dětí do škol ze strany všech zainteresovaných na vzdělávání našich dětí byly silné. Politici napříč celou Evropou, často bez ohledu na názory odborníků, rozhodují ze své vlastní vůle a v případě návratu dětí k prezenčnímu vzdělávání již tradičně bez významného aktivního spolupodílu na jeho přípravě a realizaci a epidemiologové jsou navíc k tomuto návratu velmi skeptičtí.

MŠMT tradičně připravilo rozsáhlý materiál, nad nímž strávíte spoustu času, abyste v něm vůbec našli nějakou významnou informaci a realizována byla distribuce testových sad do všech škol v ČR. O jejich kvalitě a „dostatečných zásobách“ pro celou nadcházející prezenční výuku by mohlo vzniknout další, nepříliš optimistické zamyšlení.

Konstatuji, že přichází čas nejen vzdávat hold a děkovat našim zdravotníkům, kteří si to bez jakékoliv diskuze nejvíce zaslouží, ale poděkování by mělo patřit i všem ředitelům škol v České republice. Jejich spánkový deficit v posledním týdnu a snaha se na vše pečlivě připravit je připravila o spoustu sil a energie. Výčet všech možných problémů, se kterými se zřejmě budou potkávat, je téměř nekonečný a nebezpečím jsou opět různé dezinformační kanály s různými pseudoprávními výklady, které infikují především rodiče dětí a vedou k jejich nepříliš uváženým rozhodnutím. S těmito dezinformacemi se však budou opět potýkat samotní ředitelé škol. Nezávidím ani učitelům. Registrace pro jejich očkování byla již minulý týden ukončena a očkování učitelů není v té fázi, aby prezenční výuka i v tomto ohledu byla zcela bezproblémová.

Tento článek tedy budiž především upřímným poděkováním všem ředitelům škol za jejich nelehkou a složitou práci v celém období boje proti Covidu.

JIŘÍ VONDRÁČEK, ČLEN TOP 09 JABLONEC NAD NISOU

Osobnosti: