15. 4. 2013

Když slyšíme slovo HAZARD, tak nás většinou ihned napadne jak ho okamžitě zakázat a definitivně vymýtit z našeho života. Máme přeci rodinu, děti, vnoučata, přátele a nechceme, aby hazardu někdo z našeho nejbližšího okolí propadl.

Hazard dokáže nemilosrdně zničit jak samotné hazardéry, tak souběžně jejich okolí a zejména jejich rodiny.

Je však vůbec reálné lidem hazard úspěšně zakázat, aby pochopili, že je hazard opravdu špatná věc a okamžitě jej zanechali? A co vlastně všechno hazard je?

Nejsou to zdaleka jen výherní, trefněji řečeno prohrávací přístroje (VP)  společně s modernějšími interaktivními videoloterijními terminály (IVT) nebo karban či kursové sázky.

Je to zároveň i hazard s lidským zdravím: jako jsou dneska velmi populární adrenalinové sporty, alkohol, tabákové výrobky a v nejhorším případě drogy.

Hazarduje se i se stabilitou partnerských vztahů návštěvou nevěstinců.

Mohl bych ještě dále pokračovat, s čím vším se dá efektivně hazardovat, ale vrátím se k IVT, tedy k hernám:

Ptám se nahlas a veřejně: Je vůbec možné lidem zakázat hazardy... ? Či se jedná jen o utopistická nebo populistická předvolební hesla některých politiků?

Z vlastních zkušeností vím, že se nedá zakázat nikomu nic. Alespoň ne tedy v demokracii. Ba, naopak. Zakázané ovoce nejvíce chutná.

Zkusili jsme tedy hazard alespoň regulovat s tím, aby sloužil i k prospěchu celé naší společnosti. A funguje to.

Díky nové vyhlášce Ministerstva financí plynou prostředky z hazardu přímo do pokladen měst a obcí, které ví nejlépe, co s nimi a zároveň se počet VP i IVP neustále snižuje.

Jen v Jablonci nad Nisou se v roce 2013 přerozdělí nadlimitní výnos z hazardů v roce 2012 a to v celkové výši 5 milionů Kč.

Původně jsem očekával, že o tyto "špinavé peníze" nebude vůbec žádný zájem a že se od nich bude zastupitelstvo, ale především neziskové organizace distancovat.

K mému obrovskému překvapení o tyto peníze projevili eminentní zájem neziskové organizace z oblasti sportu, kultury a sociální sféry, bez jakýchkoli ohledů na jejich původ.

A diskuze na toto téma teprve pořádně začne. Každý by totiž chtěl z tohoto koláče pro sebe ukrojiti co největší sousto.

Ze své pozice radního v Jablonci nad Nisou se společně s ostatními našimi zastupiteli za TOP 09 zasadíme o jejich maximálně smysluplné využití ve sféře péče o mládež, kultury a sociální oblasti.

Logicky mi však vyplývá další otázka: "Co s hazardem v centru města, když na něm profitujeme a je nemožné ho zakázat?"

Osobně jsem toho názoru, že lidské neřesti jsou nezakázatelné a každý kdo chce si k nim svojí cestičku spolehlivě najde.

Pouze herny a hampejsy musí být co nejdále od škol a od míst, kde se pohybují děti a měly by být všechny řádně zdaněny.

Věřím, že postupnou prací se nám podaří oživit centrum našeho města, kde majitelé domů pak budou mít i jinou alternativu nájemců než jsou dnes herny či asijská nákupní centra. Pak se i hazard postupně sám odebéře tam, kam patří – na okraj společnosti… rozumějme na okraj města.

Petr Louda, radní za TOP 09 v Jablonci nad Nisou
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme