Drábek: V budoucnu může Jablonecká energetická vyrábět elektřinu i ve vlastní tepelné elektrárně

16. 8. 2022
Říká se, že když je někdo jediný, kdo to udělat může, tak to zkrátka udělat musí. A přesně s tím jsme na naši kandidátku oslovili Jaromíra Drábka! Dlouholetého předsedu hospodářské komory, schopného manažera a experta na oblast ekonomiky a energetiky. Zeptali jsme se: nedala by se Jablonecká energetická využít k tomu, aby nebyla jen spalovnou předraženého plynu, ale sama vyráběla a dodávala levnější energie pro Jablonečáky i místní firmy?
 
Samozřejmě by to šlo! A my jsme se rozhodli to i prosadit!
 
„Chceme, aby Město jako jediný akcionář rozhodlo, že Jablonecká energetická rozšíří své podnikání z dodávek tepla i na dodávky elektřiny a plynu. Městská společnost při vhodném manažerském vedení bude umět zajistit pro občany i firmy významně nižší ceny elektřiny a plynu než běžní komerční dodavatelé, jejichž hlavním cílem je vlastní zisk. Navíc může společnost využít desítky městských objektů pro umístění solárních panelů a vyrábět tak sama levnou elektřinu pro jablonecké občany i firmy,“ říká zcela jasně Jaromír Drábek.
 
V budoucnu může Jablonecká energetická vyrábět elektřinu i ve vlastní tepelné elektrárně, vybudovat přečerpávací elektrárnu pod přehradou nebo využít geotermální energii z žulového masivu Jizerských hor. To vše je potřeba prověřit, spočítat a posoudit výhodnost pro město i občany.

Petr Mikula, člen TOP 09 Jablonec nad nisou

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme