Den památky obětí komunistického režimu

26. 6. 2020
27. června si připomínáme velice smutné výročí. Před 70 lety komunisté popravili Miladu Horákovou, Jana Buchala, Oldřicha Pecla a Záviše Kalandra na podkladě vykonstruovaného politického procesu, který probíhal mezi 31. květnem až 8. červnem 1950. Všichni čtyři byli oběšeni na Pankráci 27. června 1950. Další čtyři obžalovaní dostali doživotí, ostatní čtyři tresty žaláře mezi 15–28 lety.
 
Proces byl první a zároveň jediný politický proces v Československu, kdy byla popravena i žena. Milost pro Miladu Horákovou se snažil získat např. Albert Einstein, nebo Eleanor Rooseveltová. Popravě byla přítomna i dělnická prokurátorka Ludmila Brožová, ta byla v roce 2007 jako jediná odsouzena k šestiletému trestu za podíl na justiční vraždě.
 
O několik měsíců před nimi byl komunisty ubit k smrti kněz Josef Toufar, který působil v obci Číhošť. Komunistická moc měla na kontě už předtím prvního zavražděného, generála Heliodora Píku, který byl popraven v červnu 1949. V Československu bylo od roku 1948 za politické trestné činy popraveno 248 osob, nejvíce v první půli padesátých let. Poslední politická poprava byla provedena v roce 1960.
 
A co se děje se zločineckou komunistickou stranou nyní, více než 30 let po Sametové revoluci? Podílí se na vládě, kde premiérem je bývalý komunista a estébák Andrej Babiš! Neskutečné!
 
Pandemie koronaviru zastavila zaplňování českých náměstí a Letné. Řešíme podobné problémy jako tehdy, kdy tisíce lidí žádaly vládu práva a rovnou spravedlnost pro všechny. Davy lidí volají po tom, abychom o tu vládu práva (a rovné spravedlnosti pro všechny) nebyli zase nějakým úskokem připraveni.
 
Věřím, že demonstrace za spravedlnost se zase rozjedou, jsou bezpochyby namířeny především proti chování premiéra, ale těmi, kdo stojí pevně po boku tohoto velkopodnikatele a miliardáře, jsou překvapivě současní komunisté. Pouto minulosti a vzájemného pochopení je mezi nimi zřejmě silnější než pouto třídní.
 
Den památky obětí komunistického režimu je příležitostí k přemýšlení pro nás všechny. Budou se konat po celé České republice různé akce, např. v sobotu 27. 6. 2020 od 15 hodin bude v Turnově ve Skálově ulici pietní akt s názvem Uctění památky Milady Horákové. Na pořadatelství se podílí turnovská TOP 09.

MUDR. MILOŠ REJMONT, ČLEN TOP 09 SEMILY A LÉKAŘ SE ZAMĚŘENÍM NA DIAGNOSTIKU PRSOU

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme