Co Marie Terezie počala, Robert Plaga zrušil

Jednou z nejvýraznějších změn v historii vzdělávání v českých zemích bylo přijetí Všeobecného školního řádu v roce 1774 za vlády Marie Terezie. V českých zemích byla tímto rozhodnutím zavedena systémovější docházka do škol, která však nebyla ještě povinná. Povinnou se stala až v roce 1869 s přijetím školského zákona, který povinnost docházet do školy definitivně zavedl.

7. 7. 2020

Tento stav vydržel až do příchodu „osvíceného“ ministra školství Roberta Plagy, který povinnou docházku zrušil a nahradil ji docházkou dobrovolnou. Toto rozhodnutí bylo jen nedílnou součástí chaosu, beznaděje a místy až zoufalství, které od vypuknutí koronavirové krize panovalo na ministerstvu školství.

Snad nejdůraznějším atributem celého procesu rozhodování na MŠMT byl alibismus. Robert Plaga ve své podstatě jako ministr školství o ničem nerozhodl. Na jeho omluvu budiž vyřčeno, že tomu tak zřejmě není v souvislosti s vládní politikou one-man-decision u žádného ze stávajících ministrů. Veškerou odpovědnost a rozhodnutí týkající se výuky v základních a středních školách ponechal na ředitelích škol, kterým nebylo opravdu co závidět. Tragické nebyly termíny nástupů různých věkových skupin žáků do škol, či neuvěřitelná a v mnohých případech nedosažitelná hygienická opatření, která měla život ve školách provázet - nejhorší byla především již zmíněná dobrovolnost. Do škol nastoupila přibližně polovina žáků prvního stupně a o dva týdny později přibližně stejně početná skupina žáků druhého stupně.

Dobrovolná výuka především v základním školství je nesmyslný institut, který neospravedlní žádné argumenty, a doplatili na něj vedle žáků i učitelé. Ráno nastoupili do školy a poté se až do pozdního včera věnovali domácímu vzdělávání žáků, kteří do školy z různých důvodů nedorazili.

Blíží se krajské volby a vláda prokazuje svou hlavní schopnost - „vycházet vstříc“ potřebám všech potencionálních voličů, protože úspěch ve volbách je nade vším - zřejmě i nad vzdělaností těch, kteří by jednou měli být odpovědní za naši budoucnost. Jako člen TOP 09 však touto cestou předvolební kampaně jít nechci.

Mgr. Jiří Vondráček

Více o Mgr. Vondráčkovi najdete v jeho MEDAILONKU