ČESKOLIPSKÝ DENÍK: Měli by mít lidé šanci odpojit se od tepláren?

18.5.2010 /str. 02/ Z regionu /

19. 5. 2010

Ivan Bartoš Česká pirátská strana Kdyby to bylo technicky možné, tak určitě by měli mít lidé možnost odpojit se od centrálně dodávaného tepla a teplé vody. Samozřejmě za předpokladu, že nenechají svůj byt vymrzat a vytápět na úkor sousedů. Co se týká kompletních bytových jednotek a sídlišť, je myšlenka určité decentralizace a hledání alternativ určitě zajímavá. Moderní technologie přinášejí v této oblasti řadu možností.

Věra Dunajčíková Strana práv občanů – Zemanovci Obecně platí, že by se měly dodržovat uzavřené smlouvy, tedy i smlouvy na odběr tepla a teplé vody. Každá z nich by také měla obsahovat podmínky možné výpovědi či podmínky odstoupení od smlouvy. Před každou topnou sezonou by také odběratelé od dodavatelů měli obdržet nabídkovou cenu. Pokud tomu tak není, pak je třeba smlouvy i napravit, neboť v civilizovaném státě není možné z odběratelů dělat nesvéprávné vazaly dodavatelů těchto služeb.

Zuzana Chytrá Suverenita Ano, občané by měli mít volnost v odpojení jakékoliv energie. Suverenita – blok Jany Bobošíkové ovšem prosazuje tvrdou regulaci cen takových energií, kde není možnost svobodně se rozhodnout pro firmu, která ji dodává. Po převratu se dostaly firmy zabývající se dodávkou energií do rukou nemorálních zlatokopů, kteří vůbec neberou ohled na jakékoliv potřeby lidí a jde jim jen o nehorázné zisky.

Václav Horáček TOP09 Například v Železném Brodě je u každého panelového domu plynová kotelna a cena za GJ byla v roce 2009 ve výši 511,50 Kč. Občané by tedy tuto možnost odpojit se od centrálního vytápění a dodávek teplé vody mít měli, ale aby si vždy spočítali veškeré náklady a s tímto krokem související návratnost.

Martin Hrnčíř Strana svobodných občanů Proč by se občané nemohli od centrálního dodavatele tepla a teplé vody odpojit? Mohou, jsou-li ale nájemníky a vlastník – pronajímatel se odpojit nehodlá, tak se divím, že se neodstěhují tam, kde budou za teplo a teplou vodu platit méně, vědí-li o takovém domě či bytu.

Vladislav Hron Občané.cz Možnost volby média spotřebitelem ve smyslu tržních principů by k omezení neodůvodněně vysokých cen za jeho odběr nepochybně vedla. Osobně se domnívám, že by občané tuto možnost mít měli. Je to technicky řešitelný, ale finančně náročný problém – otázkou je společenské odůvodnění takových kroků v aktuálních ekonomických podmínkách státu.

Roman Kumpošt KDU– ČSL Odpojit se určitě ano, ale to je vždy až krajní řešení. Především mají právo na informace, co všechno a jak se do cen tepla a teplé užitkové vody promítá. Jakékoliv zvýšení cen musí být doložitelné. Nesouhlasí-li zákazníci s cenovou politikou dodavatele, mohou využít veškeré nástroje, jak se bránit – prostřednictvím domovních samospráv či zastupitelů. Úspěšná kauza SBD Sever a sdružení Dost! vytvořila dostatečný precedens, jak postupovat u podobných případů.

Zdeněk Mach ODS Dodávka tepla je sjednána na základě smluvního vztahu. Pokud nedojde k porušení smlouvy, odpojením od dodavatele centrálního vytápění a dodávky teplé vody, tak proč ne.

Marie Nedvědová KSČM Nevidím důvod, proč by občané neměli mít takovouto možnost, avšak nemělo by to být na úkor ostatních nájemníků a na úkor ochrany ovzduší a přírody jako takové.

Jindřich Nestler Dělnická strana sociální spravedlnosti Odpojit se od dodávek, tu možnost by občané jistě mít měli. Já žiji v paneláku, kde to prý možné není. To samé i s teplem. Ačkoliv pořízení bojleru a následné zapojení možné je, teplo se rozpočítává. Takže, pokud si vypnu topení a u sousedů pojede naplno při dokořán otevřeném okně, zaplatíme oba stejně. Vlastně já více, protože zaplatím i jeho úniky tepla. Zajímavé to je i s teplou vodou. Ohřívá se v kotli, jehož energii bytové družstvo rozpočítá na partaje.

Pavel Ploc ČSSD Žijeme v právním státě, takže uzavřené smlouvy by se měly dodržovat. Pokud mají lidé s teplárnou uzavřenou smlouvu, pak by od ní neměli po dobu trvání této smlouvy odstupovat. Na druhé straně by měli mít možnost kontrolovat, z čeho teplárny vypočítávají cenu za teplo a teplou vodu. Pokud se občanům zdají ceny centrálně dodávaného tepla a teplé vody příliš vysoké, pak by se měli účinnými prostředky bránit, podobně jako to udělalo liberecké družstvo Sever.

Martina Pokorná Strana zelených Občané by měli mít možnost, pokud z nějakého důvodu chtějí, odpojit se od centrálního vytápění. Ovšem – pokud nepřejdou na méně ekologický způsob vytápění, než byl ten původní. Což je například, kdyby chtěli ze zemního plynu přejít na uhlí. Pokud by naopak chtěli z vytápění uhlím přejít na dřevo nebo štěpky, bylo by dobré se odpojit.

Eduard Seibert Pravý Blok Monopoly jsou nejen teplárny, ale i ČEZ, VaKy, plynárny – neslouží občanům, ale tyjí z nich jistě mnohdy neoprávněný prospěch. Každé řešení ponižující jejich monopolní roli podporuji. Tudíž občané by rozhodně měli mít šanci odpojit se od centrálně dodávaného tepla a teplé vody.

Petr Skokan Věci veřejné Občané by měli mít možnost odpojit se od centrálně dodávaného tepla a teplé vody, když se jim zdají smlouvy s teplárnou nevýhodné. Toto právo by ale mělo platit pro všechny a ne jen pro nějakou privilegovanou skupinu obyvatel, protože pak na odpojení jedné skupiny obyvatel doplatí ti, kteří musejí u teplárny zůstat. Třeba i navyšováním ceny za takto dodávané teplo. Jestliže se lidem zdají ceny přemrštěné, pak by měli využít všech zákonných prostředků, jak se bránit.

Otto Jarolímek Konzervativní strana V případě soukromých vlastníků určitě ano, pokud neexistuje nějaká konkrétní smlouva (spojená například s výstavbou či rekonstrukcí daného objektu), která by je k takovému odběru zavazovala, nebo pokud není tato situace ošetřena příslušným územním plánem. Principiálně to samozřejmě platí i pro různá bytová družstva či obchodní společnosti. Zde by si však především u bytů měli konkrétní uživatelé dobře prověřit, zda návrh na takové odpojení je pro ně výhodný.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme