Česko se nehýbe

28. 4. 2013

Česko sportuje je název nového projektu, na jehož přípravě se podílí Český olympijský výbor a další instituce. Za cíl si klade zvýšit pohybové návyky široké veřejnosti, zvláště pak dětí a mládeže, neboť rozhodně neplatí, že kdo je v dětském věku obézní, časem začne sportovat a zhubne! Vzbuzovat v dětech zájem o pohyb je velmi důležité již od raného věku, kdy sice ještě samy nevidí prospěšnost pohybu, ale návyky v tomto věku získané si tělo pamatuje po celý život.

Klesající fyzická zdatnost a pohybová všestrannost dětí je fakt, se kterým se budeme muset vypořádat. Nedostatek pohybu a s ním spojená nadváha (obezita) nepřináší do budoucna problémy pouze jedinci (zdravotní, sociální), ale tratí i stát a tedy celá společnost (náklady na léčbu obezity a s ní spojené civilizační choroby, horší pracovní výkonnost atd.).

Pravidelně, tedy alespoň jednou až dvakrát týdně, sportuje jen 28 % Čechů. Evropský průměr je 40 %, v Německu 74 %.1

Méně pohybu s sebou sice přináší dnešní životní styl, do práce nebo do školy chodí pěšky či jezdí na kole minimum lidí, velké pracovní vytížení, kdy je obtížné najít si čas pro pravidelný pohyb, stále se zdokonalující počítačové technologie, které táhnou více, než pohyb, který "bolí" atd. Jenže naše tělo je stavěné na pohyb, nikoliv na celodenní vysedávání.

Zcela zásadní pro získání pohybových, ale i stravovacích návyků (špatné stravovací návyky vedoucí k obezitě, podváze zpětně negativně působí na možnost pohybu) je přístup a životní styl rodiny. Pokud rodiče malému dítěti koupí motorové vozítko, místo, aby běhalo po zahradě, pokud v dítěti vzbudí odpor k zelenině, protože tatínkovi prostě nechutná, jestliže s dítětem místo na výlet vyrazí o víkendu do nákupního centra, tak má dítě jen malou šanci získat návyky zdravého životního stylu jinde.

Projekt Česko sportuje a jemu podobné mohou napomoci ke zvýšení pohybové aktivity, především dětí a mládeže, přesto však hlavní zodpovědnost zůstane na rodině, neboť za výchovu dítěte jsou nejen ze zákona zodpovědní rodiče!

Michal Loukota, předseda MO TOP 09 Turnov

Volby: